HomeHL-HealthΤο συχνό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα βακτήρια στο στόμα μας είναι πολύ πιθανό να κρατούν το κλειδί για πολλά θέματα υγείας. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού και οισοφαγικού καρκίνου στα στοματικά βακτήρια, και κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγιεινή με αναπνευστικά προβλήματα.

Τα στοιχεία αυξάνονται επίσης σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και στην καρδιαγγειακή υγεία. Για παράδειγμα, κάποιες έρευνες έχουν βρει στοματικά βακτήρια στους θρόμβους ανθρώπων με εγκεφαλικό επεισόδιο, και οι ειδικοί έχουν συνδέσεις την σοβαρή μορφή της ουλίτιδας με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Αντιθέτως, η καταστροφή των «φιλικών» στοματικών βακτηρίων που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του στοματικού μικροβιώματος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει υπέρταση.

Τώρα, μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υποστηρίζει ότι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει από καρδιακή ανεπάρκεια και από μια μορφή αρρυθμίας, την κολπική μαρμαρυγή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάε-Τζιν Σονγκ του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 161.286 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων.

Αφού τους έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, αξιολόγησαν και πάλι την υγείας τους 10 χρόνια μετά. 4.911 συμμετέχοντες είχαν λάβει διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής και 7.971 καρδιακής ανεπάρκειας. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών (δηλαδή τρεις ή περισσότερες φορές) την ημέρα συνδέθηκε με 10% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής και 12% μικρότερο ρίσκο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα ήταν περιορισμένη και δεν μπορεί να εξηγήσει με βεβαιότητα τη σχέση. Βέβαια, υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις για αιτιακή σχέση από πρότερες έρευνες. Η έρευνα χρειάζεται να γίνει και σε άλλες χώρες, ώστε να μπορούν να γενικευθούν τα αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν χάνουμε τίποτα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά μέσα στην ημέρα, αφήνοντας περίπου 1 ώρα από την κατανάλωση φαγητού, αφού το βέβαιο είναι πως μόνο καλό θα μας κάνει.

enallaktikidrasi.com

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση