HomeHL-WorldΑπειλές Tσαβούσογλου: Δε θέλουμε πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα…

Απειλές Tσαβούσογλου: Δε θέλουμε πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα…

"Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά κατόπιν προσέφυγε σε απειλές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απειλές για πόλεμο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο προχώρησε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στην Κύπρο έχουμε πει πως δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες και προτείνουμε τα έσοδα να μοιραστούν μέσω επιτροπής. Εμείς αυτό το δηλώσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. (Στην ανατολική Μεσόγειο) εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη.

«Προκλητικές, επιθετικές και απολύτως παράνομες» χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα  καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα στη Συνοδό Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, δηλώνοντας ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία δεν έχει καμία σχέση και επαφή με πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αναφέρεται στο μεταξύ η Handelsbatt, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζοντας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας – δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση