HomeHL-9O…Mάκης Βορίδης για την επίσκεψη του στην Κρήτη

O…Mάκης Βορίδης για την επίσκεψη του στην Κρήτη

"Άμεση λύση στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναλυτικό δελτίο τύπου με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του στην Κρήτη εξέδωσε το γραφείο του Υπουργού Μάκη Βορίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο για να ενημερωθεί για το μέγεθος της ζημίας αλλά και για τα εν γένει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και να παράσχει ουσιαστικές λύσεις.

Ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με φορείς του νησιού στην οποία προήδρευσε, ανέπτυξε το σχέδιό του για άμεση λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει, διαμέσου τριών αποζημιωτικών κατευθύνσεων.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι όσες καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί από καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με την προβλεπόμενη διαδικασία και προανήγγειλε εν μέρει αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα θερμοκήπια και τις καλλιέργειες, η ζημία των οποίων δεν εμπίπτει στο αποζημιωτικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής υπό τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Χρήστο Αυγουλά η οποία ανέλαβε να διερευνήσει εάν η αύξηση του πληθυσμού του δάκου υπήρξε απόρροια της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να αξιοποιηθεί ειδικό άρθρο του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά στην επίλυση ειδικών ζητημάτων.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε μάλιστα ότι έχει συνεννοηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι στόχος του είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος.

Επίσης, εξήγγειλε την πρόσληψη 15 γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημίας στην Κρήτη και υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας και η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Κατά την παραμονή του στο Ηράκλειο ο Υπουργός επισκέφθηκε το ελαιουργείο Βαλαβάνης στο Ασήμι Ηρακλείου, το συσκευαστήριο οπωροκηπευτικών Γιαννακάκης στο Τυμπάκι, τον αγροτοβιομηχανικό συνεταιρισμό Τυμπακίου και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φαιστού.

Τον Υπουργό συνόδευσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και ο ειδικός σύμβουλος του κ. Βορίδη, Ανδρέας Στρατάκης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση