HomeHL-CultureΔολοφόνησε η KGB τον Αλμπέρ Καμύ; Τι υποστηρίζει Ιταλός συγγραφέας

Δολοφόνησε η KGB τον Αλμπέρ Καμύ; Τι υποστηρίζει Ιταλός συγγραφέας

Λόγω της αντισοβιετικής ρητορικής του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά τον θάνατο του Αλμπέρ Καμύ σε τροχαίο σε ηλικία 46 ετών ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι ο βραβευμένος Νόμπελ Λογοτεχνίας Γάλλος συγγραφέας δολοφονήθηκε από πράκτορες της KGB λόγω της αντισοβιετικής ρητορικής του.

Επικαλούμενος τα όσα αναφέρει στο ημερολόγιό του ο Τσέχος ποιητής και μεταφραστής Γιαν Ζαμπράνα, ο Ιταλός συγγραφέας Τζιοβάνι Κατέλι ισχυρίζεται στο νέο βιβλίο του με τίτλο «The Death of Camus» ότι κάθε άλλο παρά σε ατύχημα οφειλόταν ο θάνατος του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου.

Ο Αλμπέρ Καμύ σκοτώθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1960, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, ο εκδότης Μισέλ Γκαλιμάρ, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε δέντρο. Ο θάνατος του Καμύ ήταν ακαριαίος, ενώ ο Γκαλιμάρ άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα. Τρία χρόνια πριν το δυστύχημα, ο φημισμένος συγγραφέας του «Ξένου» και της «Πανούκλας», είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Το δυστύχημα φαινόταν να οφείλεται σε σκασμένο λάστιχο ή σπασμένο άξονα. Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο, είχαν προβληματιστεί επειδή το τροχαίο συνέβη σε μια μεγάλη ευθεία του δρόμου, που είχε πλάτος περίπου 10 μέτρα και την ώρα εκείνη είχε ελάχιστη κίνηση», έγραψε ο Χέρμπερτ Λότμαν στη βιογραφία του Καμύ που κυκλοφόρησε το 1978.

Ο Κατέλι πιστεύει ότι μια αναφορά στο ημερολόγιο του Ζαμπράνα εξηγεί το γιατί: ο Τσέχος ποιητής έγραφε το καλοκαίρι του 1980 ότι ένα άτομο με υψηλές διασυνδέσεις του είχε πει πως για τον θάνατο του Καμύ ευθυνόταν η KGB, πράκτορες της οποίας τοποθέτησαν ένα εργαλείο στο λάστιχο, που το τρύπησε όταν το αυτοκίνητο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα. Την εντολή εκτέλεσης φέρεται να είχε δώσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών της ΕΣΣΔ, Νμίτρι Σεπίλοφ, σε αντίποινα για ένα άρθρο του Καμί, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1957 στη γαλλική εφημερίδα Franc-Tireur.

Ο Κατέλι γράφει ότι την εντολή δολοφονίας του Καμύ έδωσε ο Ντμίτρι Σεπίλοφ, υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, μετά από άρθρο του συγγραφέα που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Franc-Tireur τον Μάρτιο του 1957. «Φαίνεται ότι χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να εκτελεστεί η εντολή δολοφονίας. Τα κατάφεραν όμως και μάλιστα με τρόπο που μέχρι σήμερα όλοι νόμιζαν ότι ο Καμύ σκοτώθηκε σ’ ένα συνηθισμένο τροχαίο», ανέφερε ο Ζαμπράνα στο ημερολόγιό του.

Ο Καμύ είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956, επικρίνοντας την εισβολή των σοβιετικών τανκς, ενώ ταυτόχρονα έπλεκε το εγκώμιο του Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Πάστερνακ, το αριστούργημα του οποίου «Δόκτωρ Ζιβάγκο» είχε απαγορευτεί από το σοβιετικό καθεστώς. Ο Κατέλι, όπως αναφέρει ο Guardian, λέει ότι η κόρη του Καμύ, Κατρίν, δεν αποδέχεται τη θεωρία του για το τέλος του πατέρα της. Το βιβλίο, ωστόσο, κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αργεντινή.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση