HomeΕΛΛΑΔΑΓεννηματά: Αν η Τουρκία παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές, να πάρει τη δέουσα απάντηση

Γεννηματά: Αν η Τουρκία παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές, να πάρει τη δέουσα απάντηση

Ζητά συνεδρίαση πολιτικών αρχηγών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι υποτιμάται το πρόβλημα με την Τουρκία.

Μιλώντας στη Βουλή, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνιστά, απλώς, «δυσκολίες» στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία καθώς καταγράφονται προκλήσεις, απειλές και ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα οποία δεν πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά της για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να καθοριστεί εθνική γραμμή.

«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό επιμένω για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χρήσιμη είναι μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί. Μία κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής».

Γεννηματά: Η Ελλάδα να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Άγκυρα είναι απαραίτητος, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει εκπτώσεις από τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. «Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από τη γείτονα χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή τη θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτήν τη θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει τη δέουσα απάντηση. Επέκρινε, παράλληλα, τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ επειδή «συνεχίζει να «νίπτει τας χείρας του», ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει».

Αναγκαία η αλληλεγγύη της ΕΕ

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να απαιτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προτρέποντας τον πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ζητώντας συγκεκριμένα από την ΕΕ:

– Να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.

– Να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος-μέλος.

– Να καλέσει τις Αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.

«Και βέβαια να ξεκαθαρισθεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση