HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως ένα άκυρο έγγραφο και ένα χαρτί το οποίο δεν έχει καμία ισχύ. Ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Τουρκία απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες μας (σ.σ.: με τον Ερντογάν) είναι το μεταναστευτικό, ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω όμως ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».

Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

Ετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας και μπορεί χθες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κάνεις και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποιήσει για να το επικύρωση στη Λιβύη.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία.

Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον οργανισμό ηνωμένων εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του την κάθετη διαφωνία του για την συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

Και αυτή είναι πολύ σημαντική καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με άραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει έν τη γένεση της και θα συνεχίσουμε να χωριζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη.

Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους η φωνή μας ακούγεται το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες προσδοκώ είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένοι στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα εχουμε 5 Προτεραιότητες:

Φύλαξη των συνόρων, ανακούφιση των νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία των ασυνόδευτών παιδιών.

Την ένταση που υπάρχει στην σχέσεις μας με την γειτονική χώρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης ειδικά στον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικό. Εγώ κάλεσα ακόμη μια φορά τους γείτονες μας να κάνω εκείνο που οφείλουν να ελέγχουν τις ακτές τους απ’ όπου εξορμούν η παράνομη και κινητές να κάνουν ότι μπορούν να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και βέβαια η ακτοφυλακή τους εξακολουθεί να συνεργάζεται όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες με το λιμενικό μας σώμα.

Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μετρό εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης.

Γι’ αυτό αναδεικνύουμε και το μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαΐκή προτεραιότητα.

Ενώ εγώ βρίσκομαι απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο πληροφορήθηκα δυστυχώς τις απρεπής και διχαστικές δηλώσεις του κύριου Τσίπρα λάθος στάση λάθος άποψη λάθος πράξεις κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι ιστορία της παράταξης μου και το προσωπικό μύθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα.

Θα πω μόνο τούτο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κύριος Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος.

Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες πάντα όπως της ξεπέρασε με ενότητα με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων έχοντας πάντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον αυτό θα κάνει και τώρα και είμαι σίγουρος πως θα βγει και πάλι σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει την ρώτα της πρόοδο που έχει χαράξει.

«Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική, αποδεικνύει ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο και εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γεννέση της . Η χώρα έχει ισχυρούς συμμάχους, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, προσδοκώ και είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση