HomeΕΛΛΑΔΑΠαναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι

Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι

Τι ανέφερε ο υπουργός Άμυνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κλίμα και το περιεχόμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ό,τι ήθελε να πει και ό,τι ήθελε να στηλιτεύσει για τη συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς και αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον AΝΤ1, διαψεύδοντας ότι η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό, καθώς εφόσον η συμφωνία περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα τη δούμε κι εμείς. Μάλιστα, “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”», είπε ο υπουργός Αμυνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αλλάζει προς το αυστηρότερο ο έλεγχος των συνόρων

Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος επισήμανε ότι «η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Υπήρξαν αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού ότι “οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα”. Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς “παίζει παιχνίδι” με το προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη».

«Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τοπν Τούρκο πρόεδρο τόνισε ότι «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία. Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι “καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι”, λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα ΜΟΕ

«Συμφωνήσαμε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Αγκυρας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να “τρυπήσουμε” εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», υπογραμμίζοντας «εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση