HomeHL-WorldΠαραλύει η Γαλλία- Μεγάλη απεργία σήμερα για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Παραλύει η Γαλλία- Μεγάλη απεργία σήμερα για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Παρατεταμένη η λιτότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών θα γίνει σήμερα στη Γαλλία.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών αναμένεται να μετέχουν στην απεργία, η οποία γίνεται με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, αλλά και για την παρατεταμένη λιτότητα που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι συγκοινωνίες θα παραλύσουν, καθώς έχουν ακυρωθεί πολλά δρομολόγια, ενώ από τα αεροδρόμια όσες πτήσεις πραγματοποιηθούν, θα γίνουν με μεγάλες καθυστερήσεις. Στην απεργία μετέχουν και τα τρένα της Eurostar, η οποία μάλιστα κατεβαίνει σε απεργία διαρκείας ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Τα Γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η απεργία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και τα Χριστούγεννα, παραλύοντας την αγορά εν μέσω γιορτών. Οπως αναφέρει το France 24, αυτή η απεργία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες, με τα Μέσα Μεταφοράς και κυρίως τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο, να θεωρείται πως είναι ο μεγάλος «αντίπαλος» του Μακρόν σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Αν και δεν ανήκουν στην κατηγορία που απειλείται από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, λέγοντας πως θέλουν να προστατέψουν την νέα γενιά των υπαλλήλων, που δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια με αυτούς (έχουν εξασφαλισμένη δια βίου εργασία και τακτικές αυξήσεις μισθών). Τον περασμένο Σεπτέμβρη δημόσιοι λειτουργοί είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, με την απεργία σήμερα, να είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, όπως εκτιμούν στη Γαλλία.

Γαλλία: Απεργία λόγω του συνταξιοδοτικού

Στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να συγχωνευτούν τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό όμως αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που αντιδρούν. Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν «πόντοι», οι οποίοι αποτελούν απειλή τόσο για την ηλικία συνταξιοδότησης, όσο και για τη χρηματική αποζημίωση των εργαζομένων. Η μεγαλύτερη απεργία που είχε γίνει στη Γαλλία ήταν το 1995 και είχε διαρκέσει τρεις ολόκληρες εβδομάδες, «παγώνοντας» ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός των ΜΜΜ, στην απεργία κατεβαίνουν καθηγητές, δημόσιοι λειτουργοί, ενώ αστυνομία και ο τομέας της υγείας, ανακοίνωσαν πως στηρίζουν την απεργία και μάλιστα θα κατέβουν κι αυτοί σε διαμαρτυρία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση