HomeΚΟΣΜΟΣΗ Τουρκία τον… χαβά της: Σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία τον… χαβά της: Σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Με βάση το μνημόνιο με τη Λιβύη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη.

Αυτό δήλωσε σήμερα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων. Μια συμφωνία που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, όσο όμως και της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πιο πρόσφατη, η τοποθέτηση Μακρόν, που δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε επίσης ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου. Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου».

Στα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης τα μνημόνια συνεργασίας

«Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη, όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία», ισχυρίστηκε. «Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι εταιρείες μας, τις οποίες θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές, θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής. Πρώτα πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα προστατεύσουμε «μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί», ανέφερε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση