HomeΕΛΛΑΔΑΨήφος αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Ψήφος αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Τι προβλέπει για τους Έλληνες του εξωτερικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη ψήφο των αποδήμων, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα και αφορά τη διευκόλυνση των Ελλήνων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Μετά την υπερψήφιση του εν λόγου άρθρου στη τέταρτη Συνταγματική Αναθεώρηση -την οποία στήριξαν όλα μαζί τα κόμματα της Βουλής πλην ΣΥΡΙΖΑ- άνοιξε ο δρόμος για τη νομοθετική κατοχύρωση του τρόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών βρίσκονται εκτός επικράτειας. Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος, καθότι μετά και τις τελευταίες αλλαγές που είχε κάνει ο αρμόδιος υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, συμφώνησαν με τις διατάξεις τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Παραμένει το ερωτηματικό για τη στάση που θα διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΜέΡΑ 25 είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Θέλω να καλέσω τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει έστω και την ύστατη στιγμή τη θέση του και να πάψει να έχει τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας τη Δευτέρα, στον ΘΕΜΑ 104,6.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε 3 φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω συνεδριάσεων ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12, ενώ οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ειδικότερα:

-Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

-Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

-Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

-Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

-Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:

αα) δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη (30) ζωής και

ββ) έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση