HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Το υπερωκεάνιον» παρατείνει το ταξίδι του

«Το υπερωκεάνιον» παρατείνει το ταξίδι του

Για όλα τα Σάββατα του Δεκέμβρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία που σημείωσε η ανάγνωση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ και του Ηρακλεώτη σκηνοθέτη Δημήτρη Φοινίτση επάνω στο ηθογραφικό αφήγημα του Γ. Σταματάκη «Το Υπερωκεάνιον», παρατείνεται ο επί σκηνής πλους της παράστασης για όλα τα Σάββατα του Δεκέμβρη. Στον ίδιο πάντοτε χώρο, εντός των τειχών του Μεγάλου Κάστρου, για τέσσερα μοναδικά ταξίδια -ενώ μόνον για αυτήν την Κυριακή (8/12) ρίχνει άγκυρα στο Ρέθυμνο.

Η Ομάδα προΤΑΣΗ καλεί το φιλοθεάμων κοινό της Κρήτης να μη χάσει τη μοναδική ερμηνεία της επαγγελματίας ηθοποιού Πελαγίας Μουρούζη, η οποία -κατά γενική ομολογία- συγκλονίζει.

ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ
Η Δεσποινιά του Αποστόλη και της Ψεβής που -στη Χώρα- θα γίνει Πιπίνα. Η Πιπίνα που «φτασμένη» πια –πίσω στο χωριό- θα αναδυθεί επίμονα σε μεγάλη ευεργέτιδα. Από τη δωρεά ενός «ολόχρυσου» στασιδιού στην τοποθέτηση ενός χρειαζούμενου σύρτη στο ξεχασμένο ξωκλήσι που θα σηματοδοτήσει και την αθόρυβη «αναχώρησή» της με το υπερωκεάνιο που χρόνια λαχταρούσε. Αμεσότητα, προφορικότητα, απολαυστικός ιδιωματικός λόγος και σπάνιο χιούμορ στο βωμό της ανεπίδοτης αγάπης.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Σκηνοθετικά εγκλωβισμένη στο άγριο ορεινό τοπίο των Αστερουσίων, η αφηγήτρια δοκιμάζει νυχθημερόν τις αντοχές της στην πείνα, τη δίψα και τη μοναξιά. «Οι δυστυχισμένες μέρες» της Πιπίνας θα απομακρύνουν, για όσο έχει φως, το νου της από το δικό της δράμα και η συμφιλίωση με ένα πρόσωπο –με, φαινομενικά, καλύτερη τύχη από τη δική της- δεν θα αργήσει να επιτευχθεί μέσω μιας επίπονης και σκληρής διαδικασίας. Ένας σκηνικός φόρος τιμής, ένα αφιερωματικό (ζωντανό) μνημείο στην αγνότητα της άσημης, πλην περήφανης κρητικής ψυχής.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Γιώργης Γρ. Σταματάκης
Σκηνοθεσία – θεατρική προσαρμογή: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία: Πελαγία Μουρούζη
Όψη: Κωστής Μακάκης
Παραγωγή: Νόημα

ΟΛΑ τα Σάββατα του Δεκέμβρη: 7, 14, 21 και 28/12
Κάθε Σάββατο στις 9:15μ.μ. στο artspace Materia Prima (Στρατηγού Βάσου 8 & Λεωφ. Πλαστήρα, Χανιόπορτα – Ηράκλειο).

Πληροφορίες – κρατήσεις: 699 7166 210

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 70’
ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο και στο The Garage (Δημοκρατίας 53, τηλ. 693 2492 752). Ώρα έναρξης: 8μ.μ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Γιώργης Γρ. Σταματάκης
Γεννήθηκε στο ορεινό, κτηνοτροφικό και απομονωμένο χωριό των Αστερουσίων, Καπετανιανά, το 1968. Από μαθητής άρχισε να δημοσιεύει κείμενα ξεκινώντας από την εφημερίδα του Ηρακλείου «Ο Δημοκράτης». Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις που αφορούν την εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης. Διατέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Κρητικό Πανόραμα» όπου δημοσίευσε πάνω από 150 εργασίες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου -μεταξύ των οποίων και 39 «ηθογραφήματα» υπό τον γενικό τίτλο «Γράμματα από τα Καπετανιανά». Εργάζεται 20 χρόνια στον χώρο της Δικαιοσύνης εξ ων, τα τελευταία εννέα, στο Δεύτερο Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Έχει διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας των Δικαστικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου. Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Αστερουσίων, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπετανιανών που ανέδειξε και αναγέννησε το χωριό. Με την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συνεργάζεται για δεύτερη φορά.
Δημήτρης Φοινίτσης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο από μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (διπλωματική εργασία στο Θεατρικό Έργο), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση Θεατρολογίας με διπλωματική εργασία στη Σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosofia – Universita degli Studi di Genova, στη Δραματική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «ΑΝΤ1». Έχει γράψει θεατρικά έργα, μονολόγους, διηγήματα και παραμύθια. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο των Αθηνών και της περιφέρειας ως θεατρικός συντάκτης, εκφωνητής ειδήσεων και ραδιοφωνικός παραγωγός. Μετά από συνεργασίες στις κρατικές σκηνές και το ελεύθερο θέατρο ως ηθοποιός αποφάσισε να στραφεί –καλλιτεχνικά- στη σκηνοθεσία. Δημιουργός και σκηνοθέτης της «Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» (https://omadaprotasi.wordpress.com), έχει ανεβάσει κλασσικά και σύγχρονα έργα σε, κυρίως, μη θεατρικούς χώρους.

Πελαγία Μουρούζη
Προέρχεται από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Έχει συνεργαστεί με τους: Ν. Βασταρδή, Β. Νικολαϊδη, Γ. Μανιώτη, Βλ. Μπονάτσο, Ν. Μαυρουδή, Π. Μάργαρη, Σπείρα-Σπείρα του Σ. Κραουνάκη, Π. Θαλασσινό, Δ. Τσακνή, Γ. Μηλιώκα, Κ. Μακεδόνα, Δ. Παπίου, Πωλίνα, κ.α. Έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός ή τραγουδίστρια σε γνωστά θέατρα της Ελλάδας (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Μικρή Επίδαυρο, Δελφούς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ανοιχτό Θέατρο Λυκαβηττού, Θέατρο Πέτρας, Βεάκειο κ.α.) Επίσης, έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στην Αθήνα και στο Ηράκλειο της Κρήτης καθώς και σε ωδεία δημιουργώντας παραστάσεις μουσικού θεάτρου. Με την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συνεργάζεται για πρώτη φορά.

Κωστής Μακάκης
Γεννήθηκε το1981 στο Ηράκλειο και μεγάλωσε στην Επισκοπή Ηρακλείου. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του εργάζεται ως βοηθός σκηνογράφου και τεχνικός σκηνής σε παραστάσεις θεάτρων στη Θεσσαλονίκη. Έργα του παίρνουν μέρος σε σκηνογραφικές εκθέσεις της πόλης και του εξωτερικού. Παράλληλα ασχολείται και προβάλλει τη μουσική του τόπου του σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2006 επιστρέφει στο Ηράκλειο, όπου μέχρι σήμερα ασχολείται με το θέατρο στην εκπαίδευση. Σκηνοθετεί έργα, καθώς επίσης συνεργάζεται με θέατρα της πόλης, στα οποία σχεδιάζει τα σκηνικά είτε γράφει τη μουσική των παραστάσεων. Μεγάλο μέρος της δημιουργίας του σχετίζεται με τη μουσική, αφού διαρκώς βηματίζει ανάμεσα σε διάφορα μουσικά όργανα και διάφορα μουσικά είδη, με αναφορά πάντα τη μουσική του λαού. Συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς της Κρήτης και της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε μουσικά γεγονότα. Με την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συνεργάζεται για έκτη φορά.

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η Ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Το καλλιτεχνικό έργο της Ομάδας -εκτός Αθηνών- έχει, ως τώρα, παρουσιαστεί σε: Άρτα, Γαύδο, Δελφούς, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Λαμία, Λέρο, Νάξο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σητεία, Σύρο, Φλώρινα, Χανιά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση