HomeHL-WorldΔιπλωματικό επεισόδιο λόγω Ερντογάν -Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις

Διπλωματικό επεισόδιο λόγω Ερντογάν -Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις

Αποχώρησε ο υφ. Περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, παρόντος του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε στην Αθήνα ότι θα προχωρήσει η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, παρότι η Ελλάδα έχει αντιδράσει έντονα σε αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε κάνοντας λόγο για απειλές σε βάρος της Λιβύης. Παράλληλα όμως τόνισε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και κατηγόρησε όσους αντιδρούν- σε ένα μήνυμα προς την ΕΕ- ότι υιοθετούν εκβιασμούς και απειλητική ρητορική.

Στο άκουσμα όλων αυτών, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, στα Υψαλα στην Τουρκία, όπου έκανε τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χατζηδάκης: Αυτονόητη η αποχώρηση, προκλητικός ο Ερντογάν

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι ήταν αυτονόητη η αποχώρηση του υφυπουργού του, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε για μία ακόμη φορά προκλητικός.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», είπε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ.

Τασούλας: Ανιστόρητη και προκλητική η Τουρκία

Στο ζήτημα του μνημονίου κατανόησης που της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μιλώντας από την Κρήτη.

«Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφ’ ενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς, προκλητικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και αλλά πράγματα ήταν ανιστόρητα και εκτός διεθνούς δικαίου που έκανε η Τουρκία και εν τούτοις με βάση το μακάριοι οι κατέχοντες, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη», είπε ο κ. Τασούλας.

Ερντογάν: Θα προχωρήσει η συμφωνία με τη Λιβύη

Ομως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα Υψαλα, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα προχωρήσει.

«Οι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα εφαρμοστούν με ακρίβεια. Τώρα απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και θα προχωρήσουμε. Οι ενέργειές μας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση και αίμα», τόνισε ο Ερντογάν. «Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης και του έδωσε περιθώριο να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη, διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί ως ανεπιθύμητος από τις ελληνικές αρχές.

«Κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις. «Οι πολιτικές της απειλητικής ρητορικής και των εκβιασμών χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει η πιθανότητα δίκαιης μοιρασιάς. Ομως, καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Κάναμε το επόμενο βήμα. Ούτε θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας, ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε θα ζητήσουμε για κάτι που δεν έχουμε», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος και ξεκαθάρισε: «Δεν αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί με τις φωνές και τις προκλήσεις τους».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση