HomeHL-GreeceO Μητσοτάκης ενημερώνει Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις – Στις 7 Ιανουαρίου συνάντηση στον Λευκό Οίκο

O Μητσοτάκης ενημερώνει Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις – Στις 7 Ιανουαρίου συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Πρώτη ενημέρωση στις 4 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Αθήνα απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας κάθε διπλωματικό μέσο.

Τις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο γεύμα που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί και ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εκθέσει στον Ντόναλντ Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσε», η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα δώσει το παρών και ο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών της,

Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

«Όποιος μας απειλεί, θα βρει απέναντί του την Ευρώπη», είπε χθες στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες στους οποίος θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποιεί τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Αρχικά έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Κόντε στην Ρώμη, όταν και προειδοποίησε για την «επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο», από την πλευρά της Τουρκίας, που «αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα και σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο τη Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία. Ο κ.Δένδιας ζήτησε από τον πρέσβη να παρουσιάσει τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία έως την Πέμπτη, σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα, αφού θα θεωρηθεί persona non grata.

Ο Υπουργος Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (27/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος Πρέσβυς (28/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU άμεσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

-Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.

Πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση