HomeΚΡΗΤΗΒ.Κεγκέρογλου: «Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι άλλοι παραγωγοί της Κρήτης από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα»

Β.Κεγκέρογλου: «Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι άλλοι παραγωγοί της Κρήτης από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα»

Με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου κ.Β.Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι άλλοι παραγωγοί της Κρήτης που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή αλλά και τις υποδομές τους, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση, οι ανεμοστρόβιλοι και υδροστρόβιλοι που έγιναν από 10 έως 13 Νοεμβρίου κατέστρεψαν ολοσχερώς, θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στη νότια Κρήτη αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τον παραγωγό.

Συγκεκριμένα:
1. Η ελαιοπαραγωγή σε όλες τις περιοχής της Κρήτης που επλήγησαν από χαλαζόπτωση καταστράφηκε από 40% έως 100% και προστίθεται στη μείωση του εισοδήματος για 3η συνεχή χρονιά με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
2. Οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στην Κρήτη, νότια Χανιά , Ελαφονήσι , Κουντούρα κτλ. αλλά και νότιο Ηράκλειο, Τυμπάκι και σε πολλές άλλες περιοχές της Μεσαράς επλήγησαν και από τους τρείς παράγοντες ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειάς φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές και τόνισε ότι υπάρχουν και παραγωγοί που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πρέπει να αποζημιωθούν.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό, με την οποία ζήτησε νομοθετική ρύθμιση με ειδικό πρόγραμμα, ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί άμεσα, με εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα εισπραχθούν απολογιστικά από την ΕΕ με την ετεροχρονισμένη ένταξη τους στο τρέχον πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ανειλημμένη υποχρέωση.
Σημείωσε ότι το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για αυτό, παρόλο που προβλέπονται από την ΕΕ χρήματα και μέσα στήριξης για τους Αγρότες και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφών δεν πρέπει να μας αποτρέψει από το να το ζητήσουμε τώρα.

Επιπλέον, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε την ενεργοποίηση του De Minimis, στο οποίο υπάρχουν χρήματα προκειμένου να αποζημιωθούν τόσο οι ελαιοκαλλιέργειες όσο και οι παραγωγοί με θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα,

Ο αρμόδιος Υπουργός, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές ζημιές και υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκτιμήσεων και καταγραφής προχωρούν ενώ για την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει, αποκαλύπτοντας πως αν και είχε ενταχθεί ως μέτρο, η πρόβλεψη για αποζημίωση λόγω καταστροφών, στο ΠΑΑ 2014-2020, το 2015 μηδενίστηκε με συνέπεια να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα.

Για την ενεργοποίηση του de Minimis, ο Υπουργός επιφυλάχθηκε αφού το θεωρεί ύστατο καταφύγιο.
Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην επιτυχία της ευρωβουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Εύας Καϊλή για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης των υποδομών από τις ζημιές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση