HomeHL-9Black Friday με 12 ώρες εργασίας – Τι καταγγέλλει η E.I.Y.H

Black Friday με 12 ώρες εργασίας – Τι καταγγέλλει η E.I.Y.H

«Έχουμε υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταγγελίες για καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και του ωραρίου κάνει λόγω η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με αφορμή την «Black Friday».

Όπως τονίζει με ανακοίνωση της η Ένωση, οι υπάλληλοι καλούνται να εργάζονται 11 και 12 ώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Και φέτος οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου οργανώνουν Black Friday την Παρασκευή 29/11. Και φέτος όπως οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν 11 και 12 ώρες, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης.

Μια κατάσταση που βέβαια δεν διαφέρει πάρα πολύ από την καθημερινότητα που ζουν μέσα στα καταστήματα χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο ολόκληρο το χρόνο.

Οι απαιτήσεις των εργοδοτών μπροστά στη φιέστα της Black Friday και της προετοιμασίας για το εορταστικό ωράριο έχουν ξεφύγει πέρα πέρα από κάθε όριο. Τροποποιούν τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες εργασίας ή ακόμα και παραπάνω μέρες εργασίας χωρίς ρεπό, το λεγόμενο 6ήμερο ενώ δεν αφορά μονάχα αυτή τη βδομάδα αλλά και αυτές της προετοιμασίας.

Ήδη σε πολλές περιοχές, έχει προηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές βάσει του νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει ακάθεκτα και η τωρινή και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 15, 22, 29 Δεκέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα έχουμε υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα την περίοδο της κρίσης.

Πουλάμε καθημερινά προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1%του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο…

Μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, εργασιακές σχέσεις κατακρεουργούνται καθημερινά για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγαλεμπόρων. Προσπαθούν με διάφορα μέτρα να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Η απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας, η δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα είναι καθημερινότητα. Οι μισθοί δεν αρκούν για την επιβίωση μας. Άγρια φορολογία, χαράτσια, ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές σε παιδεία, υγεία επιδεινώνουν περαιτέρω το βιοτικό μας επίπεδο. Ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών οι εργοδότες του κλάδου με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων εφαρμόζουν συμβάσεις μέχρι και 22 ημερών με εποχιακούς εργαζόμενους για να βγάλουν ίσα ίσα τον μήνα και ανακυκλώνουν έτσι την ανεργία!

Μεγάλες αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ και εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας χρωστάνε δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμενους τους, που προφανώς δεν είναι δυνατόν να τις πάρουν σε ρεπό. Ασταμάτητη δουλειά όλες τις μέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές. Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, σμπαραλιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταστρατηγούν ακόμα και τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που εφαρμόζονται στο κλάδο. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις νυν και πρώην, τους έχει λύσει τα χέρια για να επιβάλλουν ότι όρους εργασίας θέλουν. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την απουσία κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποιεί παρεμβάσεις στην εργοδοσία απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματα μας, όχι μόνο αυτές τις ημέρες, αλλά σε εβδομαδιαία βάση.

Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα με την οργάνωση μας στο κλαδικό μας σωματείο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο.

· Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

· Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους.

· Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.

· Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.

· Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.

Και δεν σταματούν εδώ….

Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τους εργατικούς αγώνες και τα σωματεία!

Με τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο έδαφος που είχε ήδη στρώσει η κυβέρνηση Σύριζα με τον απεργοκτόνο νόμο θέλουν να βάλουν ακόμα παραπάνω εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των εργαζομένων.

Θέλουν να είμαστε στη γωνία γιατί φοβούνται τη δύναμή μας και καλά κάνουν!

Ξέρουν πως μόνο η οργάνωση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά τους, ξέρουν καλά ότι τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία είναι όπλο των εργαζομένων απέναντί τους, για αυτό δεν θέλουν να υπάρχουν.

Ας σκεφτούμε πού θα φτάσει η κατάσταση αν σταματήσει η φωνή της αντίδρασής μας…

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα και όσα έχουν απομείνει, έχουν γίνει μέσα από την πάλη μας! Κανένας εργοδότης δεν μας χάρισε τίποτα!

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με κατάργηση της μερικής απασχόλησης

· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

· Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο

· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους»

Διαφήμιση
Διαφήμιση