HomeHL-9Στην Κρητικιά συγγραφέα, Ρέα Γαλανάκη το βραβείο Balkanika

Στην Κρητικιά συγγραφέα, Ρέα Γαλανάκη το βραβείο Balkanika

Για το μυθιστόρημά της «Η Άκρα Ταπείνωση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κρητικιά, Ρέα Γαλανάκη απενεμήθηκε το φετινό βραβείο Balkanika για το μυθιστόρημά της «Η Άκρα Ταπείνωση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βραβείο Balkanika αποτελεί θεσμό μεγάλου κύρους στις χώρες των Βαλκανίων. Καθιερώθηκε το 1995 και απονέμεται ετησίως.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα από τις Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία εκπροσωπείται από έναν εκδοτικό οίκο. Την Ελλάδα εκπροσωπούν από τη θέσπιση του βραβείου οι Εκδόσεις Κέδρος, που προτείνουν την ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Στη διαβαλκανική κριτική επιτροπή συμμετείχε ως κριτής ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2019, στα Τίρανα.

Το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη μιλάει για τη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012.

Μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθμισμένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Η λοξή ματιά τους εισδύει –με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο– στην αόρατη και συμβολική πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται μέσα στη δική τους πόλη, εξωθούνται στην επαιτεία, χωρίς να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγμάτων. Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη.

Ο αναρχικός γιος της μιας, ο χρυσαυγίτης μιας τρίτης που τις φροντίζει, μια νεαρή μετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσματα ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και, φυσικά, οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται με ποικίλους τρόπους μαζί τους είτε στη σπαρασσόμενη Αθήνα είτε λίγο αργότερα.

Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό μυθιστόρημα, η απερχόμενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο διάλογό της με τις σημερινές εξεγέρσεις, με τη μεγάλη ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, με τη μνήμη αλλά και με την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.

Διαφήμιση
Διαφήμιση