HomeΚΡΗΤΗΠοιούς θα συναντήσει ο Κινέζος πρωθυπουργός στην Κρήτη

Ποιούς θα συναντήσει ο Κινέζος πρωθυπουργός στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια φιλία με γερά θεμέλια, που μπορεί να μετουσιωθεί σε στενή επιχειρηματική-εμπορική-πολιτιστική συνεργασία σε όλα τα μέτωπα για την Ελλάδα αλλά και για την Κρήτη, έρχεται να αναδείξει η τριήμερη περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στη χώρα μας.

Ο ίδιος μάλιστα ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά τη θερμή υποδοχή που συνάντησε χθες από τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική αντιπροσωπία στην Αθήνα, έσπευσε να δώσει ραντεβού στα όμορφα – όπως χαρακτηριστικά είπε στις δηλώσεις του – μέρη της Κρήτης, όπου και καταφτάνει σήμερα το απόγευμα προκειμένου το Σάββατο να επισκεφτεί και να εγκαινιάσει μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σε τοπικό επίπεδο, όλα είναι έτοιμα για τις σημερινές υψηλού επιπέδου αφίξεις που αναμένονται λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 τροχοδρομεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου το Boeing 747 της Air China, μεταφέροντας την κινεζική ηγεσία και μια πολυμελή αποστολή στην Κρήτη. Λίγο αργότερα αναμένεται να προσγειωθεί με τακτική πτήση της Aegean αεροσκάφος που θα μεταφέρει τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και τα υπουργικά κλιμάκια. Στην Κρήτη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, διότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, αναμένεται στο Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου.

Με πολιτιστική ατζέντα

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου ο κινέζος πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης. Στη συνέχεια στις 10 π.μ. θα ξεναγηθεί, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και την σύζυγό του Γεωργία Σαμαρά, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Αν και δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το πρόγραμμα του Κινέζου πρωθυπουργού, ο οποίος θα καταλύσει μαζί με τη πολυμελή συνοδεία του σε γνωστό ξενοδοχείο της Χερσονήσου, έχει ως επίκεντρο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η επίσκεψη θα γίνει όχι μόνο για να θαυμάσει ο Κινέζος ηγέτης από κοντά τα εκθέματα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθούν και τα επίσημα εγκαίνια των χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου που παραδόθηκαν πρόσφατα προς χρήση. Μάλιστα, τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνοδεύουν η σύζυγός του. Απόλυτα αναμενόμενο άλλωστε και από πλευράς πρωτοκόλλου, αφού τον Κινέζο πρωθυπουργό συνοδεύει η σύζυγός του.
Πέρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, αναμένεται επίσκεψη-ξενάγηση και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού που έχει εκδηλώσει επιθυμία να επισκεφτεί ο κ. Κετσιάνγκ. Υπάρχει και η σκέψη, αν το επιτρέψει το πρόγραμμα, να γίνει και μια επίσκεψη στο ΙΤΕ.

Γενικότερα, υπάρχουν σκέψεις και αιτήματα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κρούσης της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για μια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, που παραμένουν ανοιχτά και θα λάβουν σάρκα και οστά αν υπάρξει η δυνατότητα στο πρόγραμμα της επίσκεψης. Σίγουρα πάντως ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει γεύμα προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου το μεσημέρι του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο, αν και δεν είναι δεδομένο πως θα γίνουν επίσημες δηλώσεις, θα βρεθεί και το αεροδρόμιο Καστελίου και τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων, δεδομένου άλλωστε του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από 2 κινεζικούς κολοσσούς.

Σημειώνεται ότι ενόψει της άφιξης των δύο πρωθυπουργών, Σαμαρά και Λι Κετσιάνγκ, έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις του Ηρακλείου, αλλά και του νησιού γενικότερα.

Το φόρουμ

Πριν πάντως την απογευματινή κάθοδό του στην Κρήτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα δώσει το »παρών» στο σημαντικό ελληνοκινεζικό φόρουμ με τίτλο «Greece-China Marine Cooperation Forum», που θα φιλοξενηθεί το μεσημέρι σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Φόρουμ το οποίο θα έχει και κρητικό άρωμα, αφού έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Εκ μέρους του Πολυτεχνείου έχουν προσκληθεί και θα παραστούν ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Β. Διγαλάκης, και οι καθηγητές κ. Σ. Μερτίκας και Κ. Συνολάκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρύτανης θα δώσει ομιλία και θα υπογραφεί πρωτόκολλο ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Κίνας.

Γέφυρες συνεργασίας

Αν πάντως, όπως λένε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η χθεσινή πρώτη ημέρα της τριήμερης περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στη χώρα μας έστειλε τους καλύτερους οιωνούς για τη συνέχεια… Και κυρίως για τη στενή συνεργασία που φαίνεται πως ανοίγει σε όλα τα μέτωπα με την αχανή ασιατική χώρα.
Όπως άλλωστε τόνισε χθες το απόγευμα στις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Κετσιάνγκ ο Αντώνης Σαμαράς, από τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα η ελληνική πλευρά επιδιώκει σε μια στέρεη φιλία και μια ωφέλιμη συνεργασία σε εξαγωγές, επενδύσεις, τουρισμό.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, αφού επισήμανε πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα είναι ένας φυσικός θαλάσσιος συνδετικός κρίκος με την Κίνα, σημείωσε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ένας ενεργειακός κόμβος με ευρύτερη περιφερειακή αξία.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή, αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών.

19 deal ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα, μία από τις εμπορικές συμφωνίες που σφραγίζονται έχει ως επίκεντρο την εξαγωγή ελαιολάδου από μια κρητική εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία MESA VOUNOS, με έδρα το Αλάγνι, η οποία υπογράψει μακροχρόνια εμπορική συμφωνία 10ετούς διάρκειας και χρηματικής αξίας ύψους 13,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση κρητικού-ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας.

Εκτός του κινεζικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Πειραιά και τα αεροδρόμια Αθηνών και Καστελίου, το μενού συμπεριλαμβάνει συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών και κινεζικών τραπεζών για ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, 100-150 συναντήσεις κινεζικών με ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και πέντε διακρατικές συνεργασίες σε ενέργεια, τουρισμό, υψηλή τεχνολογία, ναυτιλία και πολιτισμό…

neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση