HomeΚΡΗΤΗΕπί τάπητος το φράγμα του Πλατύ Ποταμού

Επί τάπητος το φράγμα του Πλατύ Ποταμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μεγάλο πολλαπλής χρησιμότητας έργο για τη αξιοποίηση των νερών του Πλατύ Ποταμού στο νότιο Ρέθυμνο, ήταν το κυρίαρχο θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Το υπό μελέτη έργο περιλαμβάνει ένα φράγμα στον ποταμό Πλατύ, χωρητικότητας 21,2 εκατομμύρια m3, ένα φράγμα στο Γερακάρι χωρητικότητας 1,73 εκατομμύρια m3, αρδευτικά δίκτυα καθώς και τον αγωγό μεταφοράς πλεονάζοντος νερού στο φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσσαρά.

Κύριος σκοπός του έργου η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, έκτασης 45.000 στρεμμάτων. Επίσης προβλέπεται η ενίσχυση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της πεδιάδας της Μεσσαράς.

Σκοπός της Περιφέρειας είναι να συμβάλει στην προετοιμασία του έργου ώστε να μπορεί να ενταχθεί στα Τομεακά Προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η επιτροπή εξέφρασε την στήριξη της στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των οικισμών γύρω από το φράγμα, προτείνοντας την λήψη μέτρων για την βελτίωση της καθημερινότητας τους, μέσω υποδομών και για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Για το θέμα το παρόν έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή όπως επίσης εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Επίσης εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά για α) την Λειτουργία Υφισταμένων γεωτρήσεων, πηγών και πηγαδιών, ιδιοκτησίας Δήμου Σητείας, β) την Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο ισχύος 999KW, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΝΙΟΝ – ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ε.Ε στην Σητεία, γ) Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού & Πίστας Αγώνων στον δήμο Χανίων, δ) τα έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Τ.Κ. Φουρνής και Καστελίου Δήμου Αγίου Νικολάου και ε) το υδροψυχαγωγικό πάρκο με την επωνυμία «ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗ» στον δήμο Χανίων.

Εγκρίθηκε επίσης η Προγραμματική Σύμβαση για την τοποθέτηση πλωτού φράγματος αντιρρύπανσης στην Παχειά Άμμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση