HomeΕΛΛΑΔΑΣυνάντηση Γραμματέα ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Συνάντηση Γραμματέα ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση για την ΔΕΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης του Προέδρου και αντιπροσωπείας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ΓιάνηΒαρουφάκη στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, παρουσία του Βουλευτή -υπεύθυνου για περιβαλλοντικά ζητήματα- Κρίτωνα Αρσένη, του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 Αλέξη Σμυρλή και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση για την ΔΕΗ με την οποία προωθείται η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση των ΑΠΕ και ο φερόμενος «εκσυγχρονισμός» της ΔΕΗ.

Ένας «εκσυγχρονισμός» όπως τον εννοεί η Κυβέρνηση και εν γένει ο νεοφιλελευθερισμός με θύματα του πάντα τους εργαζόμενους και τα εργασιακά δικαιώματα τους. Η Κυβέρνηση προωθεί την εισαγωγή 3μελούς επιτροπής για τις προσλήψεις έναντι του ΑΣΕΠ, την απαγόρευση της ένταξης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των προσληφθέντων αυτών -με σύναψη μόνο ατομικών- και τα όσα γνωστά μνημονιακά έχουν ήδη εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται και στο πεδίο της επιχείρησης ηλεκτροδότησης (με τον κανόνα 10 απολύσεις 1 πρόσληψη και την καταφυγή σε 8μήνες σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, πρακτική που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ).

Παράλληλα συζητήθηκε η λεγόμενη «μονιμότητα», η οποία έχει καταργηθεί προ πολλού από το 2ο κιόλας μνημόνιο το 2012 και η Κυβέρνηση με τα Μέσα της επικοινωνιακά το αναπαράγει για λόγους κοινωνικού αυτοματισμού. Καθώς και τα όσα έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις στελεχών, για τα οποία καταργείται το ανώτατο πλαφόν αμοιβών και επιτρέπεται πλέον σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η πρόσληψη όλων των διευθυντών από την αγορά (κατάργηση δηλαδή του ορίου του 15% που ισχύει σήμερα) και των βοηθών διευθυντών σε ποσοστό 20%.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ έθεσαν ακόμα: το ζήτημα του ειδικού τιμολογίου που ισχύει μέσω της συλλογικής σύμβασης για αυτούς και η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει, το ζήτημα της «τιτλοποίησης» των απαιτήσεων της ΔΕΗ που επίσης προωθεί η Κυβέρνηση και τέλος το αίτημα τους για τη «δίκαιη μετάβαση» αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τους διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα θα χαίρουν της πλήρης στήριξης του ΜέΡΑ25. Ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη κατάρτισης -και μάλιστα δεσμεύτηκε ως προς αυτό- ενός συνολικού σχεδίου ενεργειακής πολιτικής με πυλώνα της μια δημόσια ΔΕΗ, που δεν θα είναι εγκλωβισμένη στο λιγνίτη τη στιγμή που τα ιδιωτικά καρτέλ θα εκμεταλλεύονται όλες τις μελλοντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με κοινωνικοποίηση και κοινοτικοποίηση (τοπικές κοινότητες) της ΔΕΗ και όχι απλά κρατικοποίηση της, γιατί ένα δίκτυο πια τόνισε, χρειάζεται και δημοκρατική νομιμοποίηση, ώστε να αγκαλιάζεται από την ίδια την κοινωνία, με δίκαιη και πράσινη μετάβαση και έναν σχεδιασμό επένδυσης ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και οι εργαζόμενοι του κλάδου να την επιζητήσουν. 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση