HomeHL-WorldΙσπανία: Καταδίκη της Ryanair για την επιπλέον χρέωση για τις χειραποσκευές

Ισπανία: Καταδίκη της Ryanair για την επιπλέον χρέωση για τις χειραποσκευές

Ισπανικό «χαστούκι» στην Ryanair

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ισπανικό δικαστήριο έκρινε ως καταχρηστική την επιπλέον χρέωση που επιβάλλει για τις χειραποσκευές η Ryanair, απαγόρευσε στην εταιρία να την εισπράττει στην Ισπανία και της ζήτησε να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική.

Η δικαστική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκλήθηκε μετά από καταγγελία επιβάτη σχετικά με την πολιτική που εισήγαγε η εταιρία πέρυσι και χρεώνει επιπλέον τους επιβάτες της που παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα περισσότερα από ένα προσωπικά αντικείμενα. Η επιβάτις, που ταξίδευε από τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες, προσέφυγε στο δικαστήριο αφού το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας την ανάγκασε να πληρώσει 20 ευρώ για να πάρει μαζί της αποσκευή 10 κιλών στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Ο δικαστής χαρακτήρισε την χρέωση «καταχρηστική» και την κήρυξε «άκυρη» στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι «προσβάλλει τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο νόμος στους επιβάτες». Έκρινε ότι οι χειραποσκευές, συγκεκριμένου μεγέθους και βάρους, μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα του αεροσκάφους, επικαλούμενος τον ισπανικό κανονισμό που το επιτρέπει στους επιβάτες χωρίς επιβάρυνση.

Το δικαστήριο διέταξε τη Ryanair να επιστρέψει στην επιβάτιδα τα 20 ευρώ συν τους τόκους, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters. Οι δικαστές έκαναν σαφές ότι η εταιρία δεν μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση. Ωστόσο, απέρριψε την απαίτηση αποζημίωσης της επιβάτιδος, λέγοντας ότι παρά τη δυσφορία της, η ταλαιπωρία της δεν έφθασε σε επίπεδο που να δικαιολογείται η αποζημίωση.

Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμα αντιδράσει.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο στην Ryanair ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ καθώς απεφάνθη ότι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας ισοδυναμεί με αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά τρόπο «μη διαφανή». Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε το πρόστιμο κατόπιν αιτήματος της εταιρίας.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση