HomeHL-WorldΒρετανία: Ο Κόρμπιν διέψευσε τις Κασσάνδρες

Βρετανία: Ο Κόρμπιν διέψευσε τις Κασσάνδρες

Κατάφερε να μη χάσει στο ντιμπέιτ με τον Τζόνσον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή έληξε η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν ενόψει των εκλογών στη Βρετανία, το μισό μέρος της οποίας αφιερώθηκε στο Brexit, αλλά η δυναμική εμφάνιση του ηγέτη των Εργατικών τόνωσε το ηθικό του κόμματος.

Σε μια πρώτη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Sky News αμέσως μετά το ντιμπέιτ το 51% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Τζόνσον ήταν ο νικητής, ενώ για το 49% επικράτησε ο ηγέτης των Εργατικών – διαψεύδοντας τις αρνητικές εις βάρος του κόμματός του σφυγμομετρήσεις, αλλά και εκείνους που θεωρούν ότι δεν έχει στόφα πρωθυπουργού.

Το ντιμπέιτ εξελίχθηκε σε μια προσωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο ηγετών που διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου -μια από τις κρισιμότερες αναμετρήσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας – όταν οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη δέσμευση του Τζόνσον να ολοκληρώσει τάχιστα το Brexit και την υπόσχεση του Κόρμπιν για άλλο ένα δημοψήφισμα για την σχέση της χώρας με την ΕΕ, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ακύρωση του διαζυγίου.

Χειροκροτήματα και γέλια στην τηλεμαχία Τζόνσον -Κόρμπιν

Ο 70χρονος Κόρμπιν εξαπέλυσε φραστικά πυρά κατά του Τζόνσον την ώρα που ο Συντηρητικός πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει ένα κοινό που γελούσε και κάγχαζε καθώς προσπαθούσε να επαναφέρει την κουβέντα στο αγαπημένο του θέμα, το Brexit. Σε μια από τις επιτυχημένες στιγμές του ο Κόρμπιν είπε ότι θα χαρίσει στον Τζόνσον μια εορταστική έκδοση της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς για να μάθει ο πρωθυπουργός πόσο «κακός» ήταν ο τσιγκούνης Σκρουτζ, ενώ επιτέθηκε και στη βασιλική οικογένεια για το χειρισμό της υπόθεσης του πρίγκιπα Άντριου και της φιλίας του με τον παιδεραστή Τζέφρι Έπσταϊν, λέγοντας ότι η μοναρχία χρειάζεται βελτίωση.

Γέλια ακούστηκαν όταν ο Τζόνσον υποστήριξε ότι εκτιμά την τιμιότητα στην πολιτική όπως και όταν ο αντίπαλός του δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική των Εργατικών αναφορικά με το Brexit.

Tι είπαν οι δύο αντίπαλοι για το Brexit

O Τζόνσον ορκίστηκε ότι θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου και είπε ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την Ένωση μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους. Από την πλευρά του ο Κόρμπιν τόνισε ότι μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς θα επαναδιαπραγματευθεί εντός τριμήνου μια νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ και θα διεξαγάγει μέσα σε έξι μήνες ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, που θα περιλαμβάνει και την επιλογή της παραμονής στην Ένωση. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει όταν τον πίεσε ο αντίπαλός του να ξεκαθαρίσει αν θα ταχθεί υπέρ ή όχι της εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας ότι θα εφαρμόσει ότι αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.

Άναψαν τα αίματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το κλίμα πολώθηκε ακόμη πιο έντονα όταν η κουβέντα στράφηκε στο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), με τον Κόρμπιν να δεσμεύεται ότι θα σταματήσει την ιδιωτικοποίησή του και να προβλέπει ότι ο αντίπαλός του θα το ξεπουλήσει σε αμερικανικές εταιρείες στη μετά Brexit εποχή και τον Τζόνσον να υπόσχεται ότι το NHS δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την σύναψη εμπορικής συμφωνίας, παίρνοντας πίσω όσα είχε πει το περασμένο καλοκαίρι κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία.

Η επόμενη τηλεμαχία Τζόνσον – Κόρμπιν έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου. Αν και οι Εργατικοί υπολείπονται σημαντικά των Τόρηδων σε δημοσκοπήσεις, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Κόρμπιν θα μπορούσε μολαταύτα να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αν συγκροτήσει συμμαχία με τους Σκωτσέζους Εθνικιστικές και τους Φιλελεύθερους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση