HomeΕΛΛΑΔΑMEGA: Πριν 30 χρόνια εμφανίστηκε το πρωτο ιδιωτικό κανάλι

MEGA: Πριν 30 χρόνια εμφανίστηκε το πρωτο ιδιωτικό κανάλι

Στις 15:00 του μεσημεριού της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 1989

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το MEGA έχει γενέθλια. Συμπληρώνει, εν υπνώσει, 30 χρόνια ζωής με τις πρόσφατες εξελίξεις να δίνουν δεύτερη ευκαιρία στο Μεγάλο Κανάλι που θα εκπέμψει και πάλι με τη νέα χρονιά.

Η δεκαετία του ‘80 δεν είχε ακόμη εκπνεύσει, αφήνοντας πίσω της τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές για την Ελλάδα. Κι αν στα πολιτικά πράγματα της χώρα, το έτος 1989 έχει χαρακτηριστεί «βρόμικο», για την ελληνική τηλεόραση και πιο συγκεκριμένα για την ιδιωτική τηλεόραση, η χρονιά είναι αναμφισβήτητα ιστορική.

Στις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Νοεμβρίου του 1989, οι Έλληνες τηλεθεατές παρακολουθούν τα πρώτα πλάνα ενός καναλιού που δεν ανήκει στο μπουκέτο της δημόσιας τηλεόρασης. Το MEGA, εγχείρημα πέντε μεγάλων εκδοτικών οικογενειών, με τα γράμματά του σε λατινικούς χαρακτήρες, πάνω σε μια βεντάλια αποχρώσεων του μοβ βγαίνει στον αέρα με ένα σύντομο μήνυμα του πρώτου γενικού διευθυντή του MEGA, Νίκου Σκουλά.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του MEGA

Ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός που εξέπεμψε ποτέ, ξεκίνησε με ειδήσεις και μόλις μία δική του τηλεοπτική εκπομπή την πρώτη ημέρα. Κι αν αναρωτιέστε ποιο πρόγραμμα προβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη του χαρακτηριστικού σήματος του MEGA, αυτό ήταν μια αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Διάστημα 1999».

Στις 16.30 το απόγευμα, μια παρέα νέων παιδιών παρουσίασαν την πρώτη ψυχαγωγική εκπομπή του MEGA, η οποία είχε τίτλο MEGA Hits και αποτέλεσε τον προπομπό μιας από τις μακροβιότερες μουσικές εκπομπές στην τηλεόραση, του MEGA Star.

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, παρακολουθείτε το πρώτο δελτίο ειδήσεων, της πρώτης μέρας λειτουργίας, του πρώτου μη κρατικού σταθμού τηλεοράσεως, δηλαδή του MEGA Channel». Με αυτά τα λόγια, η Λιάνα Κανέλη καλωσόρισε τους τηλεθεατές στο πρώτο δελτίο του σταθμού το οποίο βγήκε στον αέρα στις 20.30. Σε άλλη εντελώς φιλοσοφία, τα δελτία ειδήσεων είχαν διάρκεια μόλις μισής ώρας τότε και για αρκετά χρόνια αργότερα.

Στην δημοσιογραφική ομάδα του νεοσύστατου MEGA είδαμε από τα πρώτα χρόνια επαγγελματίες που διέγραψαν μεγάλη καριέρα στον χώρο της ενημέρωσης, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Μαρία Χούκλη, ο Νίκος Στραβελάκης, ο Αντώνης Λιάρος και πολλοί άλλοι.

Αυτό ήταν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του MEGA

15.00΄ Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας) 1

16.00΄ Μπάτμαν (Παιδική σειρά)

16.30΄ MEGA HITS (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)

17.30΄ Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)

18.00΄ Ειδήσεις

18.05΄ Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)

18.30΄ Κάπιτολ (Αμερικάνικη σαπουνόπερα)

19.00΄ Ειδήσεις

19.01΄ Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)

20.00΄ Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)

20.30΄ Τα γεγονότα στις 8.30΄

21.00΄ Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου

22.00΄ Ειδήσεις

22.05΄ συνέχεια της ελληνικής ταινίας

23.00΄ Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)

00.00΄ Ειδήσεις

00.05΄ Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά).

Οι πρώτες ελληνικές σειρές του MEGA

Μια μέρα μετά την πανηγυρική του έναρξη, το MEGA προέβαλε την πρώτη ελληνική σειρά, το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας που προβλήθηκε ποτέ από την ιδιωτική τηλεόραση. Το σίριαλ «Πατήρ, Υιός και Πνεύμα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Τζοβάνα Φραγκούλη, προοριζόταν αρχικά για την ΕΡΤ, αλλά λόγω των αλλαγών διοικήσεων στην ΕΡΤ το 1989 και των καθυστερήσεων στα προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα, η σειρά τελικά κατέληξε στο MEGA (κάτι που συνέβη ένα χρόνο αργότερα και με την σειρά «Το ρετιρέ»).

Την τρίτη ημέρα εκπομπής του MEGA, έκανε πρεμιέρα μια σειρά που άφησε εποχή στο κανάλι και την ελληνική τηλεόραση γενικότερα. «Οι Αυθαίρετοι» με ένα μεγάλο καστ ηθοποιών – Χρήστος Βαλαβανίσης, Δημήτρης Πουλικακος, Βάσια Τριφύλλη, Νατάσσα Τσαγκαρουσιάνου κα – υπήρξε ένα από τα σίριαλ με την υπογραφή του Βασίλη Νεμέα, ο οποίος κρύβεται πίσω από αρκετά αγαπημένα προγράμματα της τηλεόρασης όλα αυτά τα χρόνια.

Οι σειρές του MEGA που άφησαν εποχή

Οι σειρές του MEGA που αγαπήθηκαν πολύ, είναι πραγματικά αναρίθμητες. Στα πρώτα χρόνια ξεχώρισαν οι σειρές «Απαράδεκτοι», «Αναστασία», «Οι Φρουροί της Αχαΐας» και πολλές, πολλές άλλες. Η υπεροχή του σταθμού στη μυθοπλασία υπήρξε προφανής για πάρα πολλά χρόνια.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1998, η δραματική σειρά του MEGA, «Ψίθυροι Καρδιάς», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη καταρρίπτει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης, σημειώνοντας τηλεθέαση 76,7%, που μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.500.000 τηλεθεατές.

Η σειρά δεν ήταν η μόνη που καθήλωνε τους τηλεθεατές. Μεταξύ των πιο επιτυχημένων του καναλιού, αλλά και της τηλεόρασης γενικότερα, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι σειρές «Τρεις Χάριτες» (λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα του MEGA), οι κομεντί «Ντόλτσε Βίτα» και «Δύο Ξένοι», αλλά και η κωμωδία «Στο Παρά Πέντε» που σημείωνε από το 2005 ως το 2007 ποσοστά τηλεθέασης που έφταναν ακόμη και το 65%.

Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη του μέρα στον αέρα, το MEGA αναδεικνυόταν σε κυρίαρχο του τηλεοπτικού παιχνιδιού, αφού εκτός από την πρώτη θέση στην τηλεθέασης, αποκτούσε και το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς (33%)

Όταν το MEGA σκόνταψε

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι κύριοι μέτοχοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., στην οποία και άνηκε το MEGA απείχαν από την διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου του σταθμού. Γρήγορα, η οικονομική ρευστότητα στένευε τα περιθώρια ελιγμών στο κανάλι της Μεσογείων που ξεκίνησε να σβήνεί.

Από τον Απρίλιο του 2016 κιόλας άρχισε η διακοπή των ζωντανών προγραμμάτων του MEGA. Την αρχή έκανε το πρωινό ψυχαγωγικό μαγκαζίνο «Καλημερούδια», με την Ντορέττα Παπαδημητρίου να αποχαιρετά το κοινό, ελπίζοντας πως θα βρεθεί λύση ώστε το κανάλι να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία.

«Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, να λήξει αισίως όλο αυτό το θέμα και να καταφέρουμε να τα ξαναπούμε. Ευχαριστούμε και τη διοίκηση του σταθμού που μας έδωσε την ευκαιρία να βρισκόμαστε και να κάνουμε αυτή την εκπομπή εδώ -άσχετα με το πόσα άλλα θέματα μπορεί να έχουν δημιουργηθεί» ανέφερε η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

 

Σταδιακά, το κανάλι έμεινε να προβάλει μόνο τις αγαπημένες του σειρές σε επανάληψη, χωρίς ούτε δελτία ειδήσεων. Σειρές που έδιναν στο MEGA τηλεθέαση που θα ζήλευε ακόμη και τηλεοπτικός σταθμός σε πλήρη λειτουργία.

Η μέρα που έπεσε μαύρο στο MEGA

Έπειτα από παλινωδίες και προσπάθειες των εργαζομένων του MEGA, που παρέμεναν στο κανάλι παρότι απλήρωτοι, το ΕΣΡ διέταξε την διακοπή μετάδοσης του σήματος του MEGA στα τέλη του Οκτωβρίου.

Οι εργαζόμενοι στο MEGA, που διαχειρίζονταν την ροή προγράμματος τους τελευταίους μήνες, αποφάσισαν να αποχαιρετίσουν τους τηλεθεατές με τρεις από τις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και «Απαράδεκτοι» που έπαιζαν non-stop ως την ώρα που την εικόνα θα αντικαθιστούσε το μαύρο.

Η ώρα στο ρολόι που προβαλλόταν μόνιμα στην οθόνη του MEGA έγραφε 02.08.33 τα ξημερώματα, της Κυριακής 28 Οκτωβρίου του 2018. Το «Αστροπελέκι» (Ρένια Λουιζίδου) και ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν οι πρωταγωνιστές στα τελευταία καρέ που προβλήθηκαν από το MEGA, πριν διακοπεί οριστικά το σήμα. Η αυλαία του MEGA έπεσε λοιπόν με μια σκηνή – που κόπηκε κι αυτή στη μέση όπως και η συνέχεια του σταθμού λίγες μέρες πριν κλείσει τα 29 – από τη δημοφιλή σειρά «Οι Απαράδεκτοι».

Ξανά στον αέρα το MEGA το 2020

Την 1η Νοεμβρίου 2019, η Alter Ego, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη απέκτησε τα δικαιώματα της ταινιοθήκης, καθώς και το σήμα του MEGA έναντι του ποσού των 33.999.999 ευρώ.

Η εταιρεία Alter Ego θέλει να είναι καθ’ όλα έτοιμη για να βγει στον αέρα –θυμίζουμε πως το κανάλι ως ONE εκπέμπει από τις συνδρομητικές πλατφόρμες και στο διαδίκτυο– σε εθνική εμβέλεια μέσω Digea. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του καναλιού, το MEGA θα κάνει πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά του 2020.

Η Alter Ego επιστράτευσε άτομα από την διοίκηση του MEGA, όπως ο Θανάσης Ανδρεουλάκης επί σειρά ετών οικονομικός διευθυντής του σταθμού και ο έμπειρος στην διαφημιστική αγορά της τηλεόρασης Ζαφείρης Χαραλαμπίδης. Οι δύο άνδρες συνεργάζονται στενά με τον γενικό διευθυντή ειδήσεων του σταθμού Σταμάτη Μαλέλη για την επαναλειτουργία του MEGA.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση