HomeHL-GreeceΕτοιμάζουν 7.000 μπλοκάκια για τα πρόστιμα από το κάπνισμα!

Ετοιμάζουν 7.000 μπλοκάκια για τα πρόστιμα από το κάπνισμα!

Έλεγχος και μηνιαίες εκθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επτά χιλιάδες μπλοκ έχουν ήδη παραγγελθεί από το υπουργείο Υγείας για την καταγραφή των προστίμων από τη μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, έγινε η αποδοχή της οικονομικής προσφοράς και η ανάθεση για την εκτύπωση και βιβλιοδεσία 7.000 βιβλιαρίων (μπλοκ) για τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού στο πλαίσιο καταπολέμησης του καπνίσματος «Πράξη Επιβολής Προστίμου» του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εν λόγω προμήθεια ανέρχεται στο ποσό των 15.624 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου, όπως σημειώνεται.

Η παράδοση στην κεντρική αποθήκη υλικού του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο θα γίνει σταδιακά, με την πρώτη παράδοση να τοποθετείται σε 10 ημερολογιακές ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η παράδοση του συνόλου των βιβλιαρίων θα ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Την ίδια ώρα, με κανονιστική πράξη που επίσης αναρτήθηκε στη Διαύγεια, περιγράφονται ο καθορισμός των οργάνων, η διαδικασία ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους του προστίμου και της διαδικασίας είσπραξης από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Έλεγχος και μηνιαίες εκθέσεις

Αρμόδιες αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους. Τα ανωτέρω όργανα ελέγχου διενεργούν τακτικούς ελέγχους, έκτακτους ελέγχους και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας και ενημερώνουν εγγράφως την προϊσταμένη τους αρχή.

Επιπλέον θα συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις. Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τη διαπίστωση των παραβάσεων, όπως: την ημερομηνία της εκάστοτε παράβασης, τα στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, το ΑΦΜ και την αρμόδια ΔΟΥ του παραβαίνοντος όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης, το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ, όταν η παράβαση αφορά κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή άλλο χώρο κτλ.

Οι εκθέσεις αυτές διαβιβάζονται αντίστοιχα στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ και στην αρμόδια για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ελέγχονται τυχόν επαναλαμβανόμενες παραβάσεις χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να προβαίνει η αρμόδια υπηρεσία σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Βαριές «καμπάνες”

Έως και τις 10.000 ευρώ μπορεί να φτάσει το πρόστιμο για την παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι καμπάνες ξεκινούν από τα 100 ευρώ.

Σε κλειστούς χώρους με παρουσία ανηλίκων, το πρόστιμο για τον καπνιστή ανέρχεται σε 200 ευρώ και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης, σε αυτοκίνητα με παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών το πρόστιμο είναι 1500 ευρώ για τον οδηγό, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας 100 ευρώ για τον καπνιστή. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος

Στις 12:00 εν τω μεταξύ στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση