HomeΕΛΛΑΔΑΠρώτη πράξη για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Πρώτη πράξη για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στόχος να βρεθεί κοινός τόπος σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις 25 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, με τη συζήτηση να ξεκινάει σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στον οποίο κατέληξαν όλα τα κόμματα, η κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης των άρθρων – μεταξύ των οποίων ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού- θα ξεκινήσει την πρώτη μέρα με συζήτηση επί της αρχής, των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης. Τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, η συζήτηση θα είναι επί των αναθεωρητέων άρθρων.

Στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατά την πενθήμερη συζήτηση είναι να βρεθεί κοινός τόπος σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση.Είναι η τέταρτη απόπειρα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της χώρας όπως διατυπώθηκε το 1975 όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Πρόταση για την ψήφο των αποδήμων

Σειρά ενστάσεων ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγαλύτερες διαφωνίες εντοπίζονται στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου για την ψήφο των αποδήμων ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της κυβέρνησης τόσο για το άρθρο 54 του Συντάγματος όσο και για το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση.

Αρνητικό στην κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων εμφανίζεται το ΚΚΕ. O γγ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε (ΕΡΤ) πως «από την πρώτη μελέτη της κυβερνητικής πρότασης ‘δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που είχαμε βάλει’ σε σειρά ζητημάτων που άπτονται του κινδύνου νοθείας και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αντισυνταγματικότητας ορισμένων αλλαγών και του εκλογικού νόμου και του πλαφόν που μένουν ανοιχτά».

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση