HomeHL-GreeceΤι αναφέρει ο Φρουζής για τη συνάντηση με την Τουλουπάκη

Τι αναφέρει ο Φρουζής για τη συνάντηση με την Τουλουπάκη

Χθες ολοκληρώθηκε η κατάθεση του στην Προανακριτική

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οπως σχεδόν άρχισε την περασμένη Τρίτη, δηλαδή με αναφορές στην άτυπη συνάντησή του με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο 2018, καθώς και στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, ολοκληρώθηκε χθες στην «προανακριτική» επιτροπή η κατάθεση του πρώτου και κρίσιμου μάρτυρα, Κ. Φρουζή. Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν τρεις μαραθώνιες συνεδριάσεις, ενώ η επόμενη, επίσης με εξέταση μάρτυρα από τον χώρο της Novartis, προσδιορίζεται εκτός απροόπτου για την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χθεσινό τρίτο μέρος της κατάθεσής του, ο κάποτε ισχυρός άνδρας της συγκεκριμένης εταιρείας είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκαν αμφότεροι οι βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της εταιρείας που εκείνος εκπροσωπούσε: η έκδοση τιμών φαρμάκων μία φορά τον χρόνο και να επιλέγεται η μέση χαμηλότερη τιμή δύο χωρών της Ευρωζώνης. Στο ίδιο πλαίσιο φέρεται να σημείωσε ότι κάτι ανάλογο δεν επιτεύχθηκε κατά τη διακυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, στη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην επιτροπή, ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε κάνει λόγο για σειρά συναντήσεών του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, ειδικώς πριν από το 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είχε μιλήσει για συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα όσο και με τους Γ. Σταθάκη, Ν. Παππά, Γ. Δραγασάκη και Ανδρ. Ξανθό.

Ως προς το ζήτημα της συνάντησής του με την κυρία Τουλουπάκη, ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να λέει ότι προσήλθε σε εκείνη με διπλό στόχο, να μιλήσει επιτέλους και να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί που είχαν δεσμευθεί. Εκεί μπερδεύτηκε η κουβέντα, φέρεται να συνέχισε ο κ. Φρουζής, για να προσθέσει: «Οταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα, σημαίνει έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις». Κατ’ αυτό τον τρόπο είπε πως κατάλαβε τη στάση της κυρίας Τουλουπάκη.

«Η κουβέντα ήταν για να δώσω πολιτικούς, αυτό κατάλαβα», συμπλήρωσε ο κ. Φρουζής σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες. Αλλες πληροφορίες τον φέρουν να λέει με μεγαλύτερη ευθύτητα ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς τον είχε καλέσει να μιλήσει για αυτά τα πρόσωπα (ενν. τα πολιτικά) ώστε εκείνος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό και σε απάντηση άλλης ερώτησης, είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση στενοχωρημένος επειδή είχε καταλάβει πως εάν δεν κατέθετε όπως ήθελε η κυρία Τουλουπάκη, δεν θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός του.

Με αφορμή άλλη ερώτηση που δέχθηκε στη συνέχεια, ο κ. Φρουζής φέρεται να ισχυρίστηκε ότι εργαλειοποιήθηκε τόσο εκείνος όσο και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, προκειμένου να στηθεί σκευωρία, ενώ αναφορικά με το εάν θεωρεί ότι η κυρία Τουλουπάκη ενεργούσε από μόνη της, είπε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ότι δεν είχε μαζί της προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας και πως θεωρεί πως πίσω από τις ενέργειές της είναι πολιτικοί που ήθελαν να πλήξουν τους δέκα πολιτικούς τους αντιπάλους.

Εξερχόμενος της αίθουσας της συνεδρίασης και αφού είχε ολοκληρωθεί η κατάθεσή του, μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Φρουζής είπε ότι η διαδικασία τον κούρασε, αφού στις πολύωρες επαγγελματικές συναντήσεις η λειτουργία είναι διαφορετική, για να προσθέσει πάντως ότι ήθελε να καταθέσει: «Επρεπε να γίνει, ήθελα να πω τις θέσεις μου, πέρασαν τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε και αποχώρησε από το μέγαρο του Κοινοβουλίου.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση