Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες μετά το χθεσινό πέρασμα της «Βικτώριας», καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, ελιές και θερμοκήπια σε όλη την Μεσαρά, καθώς πέρα από την έντονη βροχή σημειώθηκε και χαλαζόπτωση.

Η έντονη χαλαζόπτωση που έπεσε κατά τόπους ειδικά στη Μεσαρά, επέφερε το τελειωτικό πλήγμα στους ελαιοπαραγωγούς ενώ ανάλογα «χτυπήματα» δέχτηκε και ο κάμπος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Οι αγρότες που είδαν το δάκο το προηγούμενο διάστημα να καταστρέφει μέρος της παραγωγής, είδαν τώρα το χαλάζι να ολοκληρώνει την καταστροφή. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται σε αυτές τις περιοχές ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές

Κατεστραμμένες καλλιέργειες, άφησε χθες πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρία από την Κρήτη και στα Χανιά ενώ μικρότερης έκτασης ήταν οι ζημιές στο Ρέθυμνο.

Στα Χανιά μεγάλο ήταν το πλήγμα από χαλάζι και ανεμοστρόβιλους που δέχθηκαν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε Ελαφονήσι και Κουντούρα και στην ευρύτερη περιοχή του Κριού, του δήμου Καντάνου Σελίνου, δυτικά της Παλαιοχώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι καταστροφές φτάνουν σε έκταση τουλάχιστον 50 στρεμμάτων ενώ βάσει των όσων αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, το κόστος κατασκευής των θερμοκηπίων φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τις 5.000 ευρώ.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Νικoς Καλογερής επισκέφθηκε σήμερα  συνοδευόμενος από το Βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη, το Δήμαρχο Κισάμου Γεώργιο Μυλωνάκη, το Δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου Αντώνη Περράκη, Αντιδημάρχους, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Χ, περιοχές στο Δ. Κισάμου κ στο Δ. Καντάνου – Σελινου που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις κ θεομηνίες.

Διαπιστώθηκαν μεγάλες καταστροφές στα θερμοκήπια στο Ελαφονήσι & στην Κουντούρα. Ειδικά στην περιοχή της Κουντούρας σε πολλές θερμοκηπιακές μονάδες η καταστροφή ήταν καθολική.

Στις ορεινές περιοχές του Πελεκάνου και στη ΔΕ Καντάνου διαπιστώθηκε εκτεταμένη καρπόπτωση των ελαιοδέντρων .Υπήρξαν επίσης ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο από κατολισθήσεις βράχων.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ομάδες παραγωγών στους συνεταιρισμούς του Ελαφονησίου & της Κουντούρας καθώς επίσης και με τους υπεύθυνους του ΤΟΕΒ Κουντούρας, στις οποίες διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη αποζημίωσης προκειμένου να αποκατασταθούν γρήγορα τα θερμοκήπια προκειμένου να διασωθεί το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής και εκτέθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν στα δίκτυα άρδευσης και τις γεωτρήσεις της περιοχής της Κουντούρας.

Άμεση στήριξη των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία ζητά ο Σωκράτης Βαρδάκης

Την άμεση στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Νομό Ηρακλείου ζητά με ερώτησή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι τις τελευταίες ώρες, περιοχές του Νομού Ηρακλείου βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτοφανείς καταστάσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ισχυρές καταιγίδες και χαλαζόπτωση άφησαν στο πέρασμά τους, σημαντικότατες ζημιές σε υποδομές αλλά και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος, Γόρτυνας και Φαιστού όπου υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή του Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού, προκλήθηκαν ζημιές και στα θερμοκήπια.

Ο κ. Βαρδάκης, δεδομένων των καταστροφών, αλλά και της ανάγκης για τον άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να πληροφορηθεί σχετικά με τον προγραμματισμό της καταγραφής, χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ζημιών, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες το συντομότερο δυνατόν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση