HomeHL-GreeceNovartis: Εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν όσα κατήγγειλε ο Φρουζής στην Προανακριτική

Novartis: Εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν όσα κατήγγειλε ο Φρουζής στην Προανακριτική

Τι απαντούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εισαγγελικές πηγές απορρίπτουν τα όσα κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, για την υπόθεση Novartis.

Στην κατάθεσή του, το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Φρουζής κατήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον πίεσε να εμπλέξει πολιτικούς στην υπόθεση Novartis, κατά τη διάρκεια άτυπης, μυστικής συνάντησης, που είχαν- με πρωτοβουλία της ίδιας- τον Μάιο του 2018. Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, η κ. Τουλουπάκη του πρότεινε να κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας, δηλαδή να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας ως αντάλλαγμα της μαρτυρίας του εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Τι απαντούν για την κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική της Novartis

«Ο κ. Φρουζής κατέστη για πρώτη φορά κατηγορούμενος με ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για το αδίκημα της δωροδοκίας τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου του κατηγορουμένου από την χώρα καθώς και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία», αναφέρουν πηγές από το Εφετείο, που επικαλείται το ΑΠΕ. «Επομένως, δεν ήταν δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κωνσταντίνο Φρουζή, αφού ήταν ήδη κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που επισημαίνουν ακόμη ότι «συνολικά ο κ. Φρουζής έχει καταθέσει δια υπομνημάτων για την υπόθεση τρεις φορές, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Φρουζής, οι εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι αφορούσε αίτηση που έκανε ο ίδιος για άρση της δέσμευσης τραπεζικών του λογαριασμών.

Μέσα στον μήνα η απόφαση για τη δικογραφία της Novartis

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια Εφετών αναμένεται να αποφασίσει εντός του Νοεμβρίου για το αν η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis θα ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί είτε στην ήδη προγραμματισμένη για τις 21 Νοεμβρίου σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών- που θα κρίνει και την υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι- είτε σε νέα που πιθανότατα θα οριστεί για τις 28 Νοεμβρίου. Οι Εφέτες- μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα- καλούνται να αποφανθούν αν την έρευνα για τη Novartis θα πρέπει να αναλάβει Ειδικός Εφέτης Ανακριτής, λόγω σοβαρότητας και ταχύτητας.

Η Ολομέλεια Εφετών εφόσον εγκρίνει δια ψηφοφορίας τις εισηγήσεις που θα γίνουν βάσει της παραγγελίας του κ. Πλιώτα, στη συνέχεια θα ορίσει και τους Εφέτες που θα αναλάβουν την περαίωση του συνόλου της ποινικής υπόθεσης, τόσο ως προς την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς που απασχολεί την Δικαιοσύνη από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, όσο και προς εκείνα τα τμήματα που έχουν ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε στελέχη της Novartis και άλλα πρόσωπα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση