HomeCity GuideΕκπαιδευτικές ημερίδες με τίτλο «Ο Νόμος στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος»

Εκπαιδευτικές ημερίδες με τίτλο «Ο Νόμος στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος»

Εκστρατεία ενημέρωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σειρά εκπαιδευτικών-ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Κρήτη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ) και οι εταίροι του έργου LIFE Natura Themis.

Οι ημερίδες αφορούν στελέχη/υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ασκούν προανακριτικό έργο ή εργάζονται σε θέσεις στις οποίες απαιτείται η εμπλοκή με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν.

Στόχος της ενημέρωσης είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των στελεχών/υπαλλήλων στην αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου, στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων από νομικής και διοικητικής πλευράς, στις δυνατότητες που παρέχει η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Οδηγία 2004/35/ΕΚ, που ενσωματώθηκε στο εθνικό Δίκαιο με το Π.Δ. 148/2009 [ΦΕΚ Α΄190/29.09.2009]) στην πρόληψη της περιβαλλοντικής παραβατικότητας, στους τρόπους αντιμετώπισης καθημερινών περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης εκ μέρους των υπηρεσιών κ.λπ.

Οι ημερίδες που αφορούν στην ΠΕ Λασιθίου θα πραγματοποιηθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00:

–           Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σητείας, Βαρθολομαίου 9 , Σητεία (Τηλ.: 2843340501)

–           Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράπετρας, Δημοκρατίας 31, Ιεράπετρα (Τηλ.: 2842340361)

–           Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019: Επιμελητήριο Λασιθίου, Ι.Κούνδουρου 17, Άγιος Νικόλαος (Τηλ.: 2841022231, 28301)

Το τριήμερο 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2019 θα ακολουθήσουν οι ημερίδες σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις ημερίδες θα καλυφθεί η ακόλουθη θεματολογία:

  • Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες των περιοχών NATURA 2000. Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, βιολόγος, εξωτερικός συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ.
  • Προκλήσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επιδιώκοντας την αποτελεσματικότητα μέσω της αξιοποίησης των στελεχών των υπηρεσιών. Γιώργος Παπακωνσταντής, Ανώτατος Αξιωματικός ΕΛΑΣ ε.α., Δρ. Εγκληματολογίας.
  • Νομική προστασία των ειδών που φιλοξενούνται στις περιοχές NATURA 2000 της Κρήτης. Γιώργος Πολίτης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
  • Συμπλήρωση αναφορών/μηνύσεων. Σημασία των ουσιωδών σημείων της υπόθεσης για την αποτελεσματική δίωξη. Δρ. Γιώργος Σμπώκος, δικηγόρος, Συντονιστής ΔΣ Ηρακλείου, Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανατολικής Κρήτης.
  • Ενημέρωση του κοινού για τη δίωξη. Χειρισμός άμεσων και ανώνυμων καταγγελιών. Γιώργος Πολίτης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
  • Ο ρόλος των τρίτων μερών. «Χτίσιμο» επικοινωνίας με τον Συνήγορο του Πολίτη, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΥΠΕΝ). Ευγενία Παπαδοπούλου, δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη
  • Περιβαλλοντικό έγκλημα και τιμωρία στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Δρ. Γιώργος Σμπώκος, δικηγόρος, Συντονιστής ΔΣ Ηρακλείου, Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανατολικής Κρήτης.

Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Απαιτείται προεγγραφή. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση: [email protected] ή [email protected] έως τις 15 Νοεμβρίου 2019.

Διαφήμιση
Διαφήμιση