HomeΚΡΗΤΗΗ ανέγερση του δικαστικού μεγάρου του Ηρακλείου στη… Βουλή

Η ανέγερση του δικαστικού μεγάρου του Ηρακλείου στη… Βουλή

Μετά από ερώτηση του Σωκράτη Βαρδάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενημέρωση για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από το 2002, έχει ανατεθεί με την 3039/1-8-2002 Υπουργική Απόφαση, η μελέτη, η δημοπράτηση της κατασκευής, η επίβλεψη και η παραλαβή του έργου «Νέο δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου» στην ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.

Δεδομένου ότι το ακίνητο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, βρίσκεται σε οριακά εκτός του κηρυγμένου – οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, τμήματος της πόλης Ηρακλείου, στο οποίο έχουν εντοπιστεί τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, εμπίπτει στις περιπτώσεις που ασκείται αρχαιολογικός έλεγχος σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002.

Αρχές του τρέχοντος 2019 άρχισαν οι αρχαιολογικές έρευνες στο οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, με τις ερευνητικές τομές να έχουν ξεκινήσει από τους αρχαιολόγους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευρήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η εν λόγω διαδικασία, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι το έργο των τομών αποτελεί το πρώτο στάδιο για να προχωρήσει η σύναψη σύμβασης.

Αδιαμφισβήτητα, η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αποτελεί δεδομένη και διαχρονική αναγκαιότητα για την πόλη του Ηρακλείου. Μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και δεδομένης της κακής κατάστασης των υπαρχουσών υπηρεσιών και κτιρίων, όπως έχει διαπιστωθεί και μετά από αυτοψία των υπηρεσιών της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., άμεση είναι η ανάγκη συντήρησης των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών.

Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε τον Ιούλιο 2016, στο κτιριακό συγκρότημα από κλιμάκιο μηχανικών των ΚΤΥΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου-Περιφέρειας Κρήτης, απαιτούνται άμεσες επεμβάσεις για να αρθούν οι τοπικές επικινδυνότητες, όπως επισκευή της μόνωσης του κτιρίου που στεγάζει το Πρωτοδικείο, ώστε να σταματήσει η διάβρωση των δομικών στοιχείων, τοπικές επισκευές επιχρισμάτων στις όψεις των κτιρίων και αποκατάσταση φθορών στα μπαλκόνια έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος από πιθανή αποκόλληση των επιχρισμάτων, την τοποθέτηση «σκάφης» προστασίας στις όψεις των κτιρίων, την επισκευή κονισμάτων, την προσθήκη αναβατορίου για πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Οι μελέτες που απαιτούνται για την δημοπράτηση και εκτέλεση της  φάσης αυτής, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  1. Σε ποια φάση βρίσκονται και με ποιο χρονοδιάγραμμα προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου, δεδομένου ότι, το έργο των τομών, από την αρχαιολογική υπηρεσία, που αποτελεί το πρώτο στάδιο για να προχωρήσει η σύναψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες συντήρησης των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών;
Διαφήμιση
Διαφήμιση