Καταιγίδες, τοπική χαλαζόπτωση και μεταφορά αφρικανικής σκόνης φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρία και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το βράδυ και θα έχουν διάρκεια ένα 24ωρο.

«Ήδη ο καιρός βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του νομού Χανίων και κινείται προς τα ανατολικά. Από τα μεσάνυχτα θα φανούν τα πρώτα φαινόμενα από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια θ’ αρχίσει να κινείται νοτιοανατολικά. Το ξημέρωμα επηρεάζονται περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο και τις επόμενες ώρες θα επηρεάσει τις ανατολικές περιοχές», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ο κ. Λέκκας ο οποίος παράλληλα περιέγραψε και τι θα περιλαμβάνουν τα έντονα φαινόμενα του καιρού «πρόκειται για ισχυρές βροχές με πιθανότητα για ισχυρότερες καταιγίδες ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τοπική χαλαζόπτωση».

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Η κακοκαιρία ξεκινά από τα νοτιοδυτικά του νησιού και κινείται ανατολικά φτάνοντας μέχρι και τα κεντρικά της Κρήτης.

«Τα πλέον έντονα φαινόμενα εστιάζονται ως επί το πλείστον στις νότιες περιοχές όλων των νομών του νησιού όπως επίσης το νομό Χανίων και το νομό Ρεθύμνου. Ως προς το Ηράκλειο και το Λασίθι ναι μεν θα υπάρχουν φαινόμενα αλλά σε πιο ήπια συμπεριφορά με ενδεχόμενες καταιγίδες», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, οι άνεμοι για αύριο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 και 4 μποφόρ «με εξαίρεση τις περιοχές που θα έχουμε τις καταιγίδες που εκεί η ένταση και η διεύθυνση των ανέμων μεταβάλλεται καθαρά λόγω των καταιγίδων. Θέλει αυτό προσοχή γιατί έχουμε δει διάφορα παράξενα στις τελευταίες καταιγίδες».

Την ίδια ώρα αναμένεται μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας καθώς προβλέπεται η ελάχιστη να είναι 15 με 17 βαθμούς Κελσίου ενώ η μέγιστη θα φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Αφρικανική σκόνη και… παρατεταμένες βροντές

Αφρικανική σκόνη αναμένεται να εμφανιστεί αύριο ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις καταιγίδες να ακούγονται παρατεταμένα οι βροντές.

«Οι παρατεταμένες βροντές είναι κάτι το φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό. Ο κόσμος απορεί τελευταία εξαιτίας αυτού όμως δεν πρέπει να ανησυχεί. Η αφρικανική σκόνη που θα έχουμε και αύριο δημιουργεί ένα στατικό ηλεκτρικό φορτίο το οποίο συνήθως όταν εμφανίζεται μέσα στις καταιγίδες παρατηρούνται πολλές αστραπές εντός των νεφών ενώ ακούγεται και ο μακρόσυρτος ήχος», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Πότε έρχεται σε ύφεση ο καιρός

«Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός από τα δυτικά θα έρχεται σε ύφεση και μέχρι το βράδυ θα έχουν εξασθενίσει και στα υπόλοιπα μέρη του νησιού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας συνεχίζοντας πως «το σύστημα θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και ο καιρός θα δείξει καλύτερη εικόνα».

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «από την Πέμπτη ο καιρός θα είναι καλός. Ενδέχεται να εμφανιστούν νεφώσεις και ίσως κάποια ασθενής τοπική παροδική βροχή».

Η συμβουλή του Μανώλη Λέκκα

Για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν οι οδηγοί που αναμένεται να κινηθούν αύριο στο οδικό δίκτυο του νησιού μίλησε ο γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας.

«Η συμβουλή μου είναι η εξής: Επειδή τα φαινόμενα έχουν σύντομο κι έντονο χαρακτήρα καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας. Αν κινούμαστε σε εθνικό δίκτυο προφανώς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με μικρότερη ταχύτητα. Αν κινούμαστε στο επαρχιακό δίκτυο είναι προτιμότερο να σταματάμε κάπου με ασφάλεια, να περιμένουμε να περάσει ο καιρός και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε πάλι», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση