HomeΚΡΗΤΗ«Άμεση Δημοκρατία, Μάης του ΄68, Πολυτεχνείο» με ομιλητή τον διδάκτορα φιλοσοφίας και συγγραφέα Γιώργο Οικονόμου

«Άμεση Δημοκρατία, Μάης του ΄68, Πολυτεχνείο» με ομιλητή τον διδάκτορα φιλοσοφίας και συγγραφέα Γιώργο Οικονόμου

Eκδήλωση από το «Συμπόσιο Πολιτισμού»,

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία πολύπλευρη και επίκαιρη εκδήλωση, για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα κινήματα καθώς και τον ρόλο των πολιτών στις κρίσιμες εξελίξεις οργανώνει το «Συμπόσιο Πολιτισμού», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα: «Άμεση Δημοκρατία, Μάης του ΄68, Πολυτεχνείο», με ομιλητή τον διδάκτορα φιλοσοφίας και συγγραφέα, Γιώργο Ν. Οικονόμου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ.

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια ελίτ δρομολογεί την κατάργηση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας , της Δικαιοσύνης και της Ισότητας, οι τρεις θεμελιώδεις οικουμενικές αξίες στις οποίες εδράζεται η Δημοκρατία και προωθεί την αντικατάστασή της από την Μεταδημοκρατία των δυνάμεων της αγοράς και του τεχνοκρατισμού, πρέπει οι πολίτες, τα κινήματα και η Αριστερά, να επαναστοχασθούν με όρους σύγχρονους πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας. Η Άμεση Δημοκρατία που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, αποτελεί διαχρονικά τον μεγάλο πυλώνα των πολιτικών και πολιτισμικών κατακτήσεων του ανθρώπου.

Η λειτουργία της συνοδεύτηκε συγχρόνως από την ανάπτυξη της φιλοσοφίας, δηλαδή της κριτικής σκέψης απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, του θεάτρου και της τραγωδίας, ως θεσμού πολιτισμικής διαπαιδαγώγησης και συλλογικής αυτογνωσίας αλλά και ως κορυφαία μορφή ποίησης, της Επιστήμης σε συνδυασμό με την φιλοσοφική σκέψη και την πολιτική ηθική και φυσικά την Γενική Συνέλευση, την Εκκλησία του Δήμου που έπαιρνε τις καθοριστικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, συνυπήρχε ο θεσμός της Δικαιοσύνης που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αιρετός, ενώ υπήρχε εναλλαγή και ανακλητότητα στα περισσότερα θεσμικά όργανα.

Η Άμεση Δημοκρατία με την φιλοσοφία ως κριτική σκέψη καθόρισαν την φωτεινή πορεία του ανθρώπου προς την καθολική του απελευθέρωση από κάθε είδους εκμετάλλευση, όταν οι πολίτες κινητοποιούνταν και διεκδικούσαν την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική τους χειραφέτηση. Οι μεγάλες σύγχρονες επαναστάσεις, Γαλλική, Ρωσική, η Κομμούνα του Παρισιού, η επανάσταση του1821, κ.λπ. εμπνεύστηκαν από την Άμεση Δημοκρατία.

Η μεγαλύτερη κατάκτηση του ΕΑΜ σε συνθήκες Ναζιστικής Κατοχής υπήρξε η Άμεση Δημοκρατία στις μορφές της Λαϊκής Δικαιοσύνης και της Λαϊκής Εξουσίας (Αυτοδιοίκησης).

Το μεγαλειώδες κίνημα του Μάη του ΄68 που κινητοποίησεπερίπου δέκα έξι εκατομμύρια πολίτες, χωρίς να πάρει την εξουσία, επηρέασε δραστικά τον σύγχρονο τρόπο ζωής της Δύσης.

Με τα αιτήματα που έθεσε για την άσκηση πολιτικής, τις ελευθερίες, την ιδιωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, τη νεολαία, τα εργατικά και τα άλλα δικαιώματα,άλλαξε τα πολιτικά και πολιτιστικά δεδομένα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.

Επηρέασε σαφώς και την Ελληνική κοινωνία την περίοδο της χούντας, φυσικά και την μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Γιώργος Ν. Οικονόμου, που μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, έχει συγγράψει βιβλία για την ΄Αμεση Δημοκρατία, τον Μάη του ‘68, ενώ μετείχε ως φοιτητής στην Επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου, όπου τραυματίστηκε σοβαρά, θα μιλήσει για όλα αυτά τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση