Ανοίγει η αυλαία σήμερα για την εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει τη νέα διοίκηση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, καθώς επίσης και τα μέλη που θα την εκπροσωπήσουν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ζυμώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ζυμώσεις και επαφές γίνονταν ως τη τελευταία στιγμή , λίγο πριν τη κατάθεση των ψηφοδελτίων! Μία από τις τελευταίες, εμπρόθεσμες υποψηφιότητες μάλιστα, ως μεμονωμένος υποψήφιος, ήταν αυτή του δημοτικού σύμβουλου του Δήμου Ηρακλείου,  Δημήτρη Βρύσαλη.

Μετά από ζυμώσεις και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν λοιπόν όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε την τελικά κατάρτιση των ψηφοδελτίων και των «μονομάχων» που θα τεθούν αντιμέτωποι.

Τα  βασικά «στρατόπεδα» είναι δύο με τον Γιάννη Κουράκη να θέλει να πάρει μια… άτυπη ρεβάνς, από το Βασίλη Λαμπρινό, μέσα από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Ο πρώτος συνδυασμός αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον νυν πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό,  τον Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη κ.α

Τον έτερο συνδυασμό πλαισιώνουν μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, o Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, o Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο οι κάλπες

Σημειώνεται ότι οι κάλπες στήνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο ενώ οι κάλπες ανοίγουν στις 10 το πρωί και κλείνουν στις 3 μετά το μεσημέρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχουν όλοι οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι του νησιού, που ανέρχονται σε 24 συνολικά, αλλά και οι 125 δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι εκλέκτορες που θα αναδείξουν το νέο Δ.Σ της ΠΕΔΚ ανά Νομό, είναι οι παρακάτω: 57 από το Ηράκλειο, 31 από τα Χανιά, 20 από το Ρέθυμνο και 17 από το Λασίθι.

Ποιοι θα λάβουν μέρος στις εκλογές:

Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης

Υποψήφιοι για την ΠΕΔ Κρήτης

 

Δήμαρχοι:

Αντώνης Ζερβός – Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δημήτρης Κόκκινος – Δήμαρχος Μυλοποτάμου

Βασίλης Λαμπρινός – Δήμαρχος Ηρακλείου

Αντώνης Περράκης – Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου

Ιωάννης Σέγκος – Δήμαρχος Χερσονήσου

Παναγιώτης Σημαντηράκης – Δήμαρχος Χανίων

Ιωάννης Στεφανάκης – Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου

Δημοτικοί σύμβουλοι:

Χαρίλαος Αλεξάκης – Αγίου Νικολάου

Αναστάσιος Βάμβουκας – Χανίων

Κώστας Βαρδαβάς – Ηρακλείου

Μαρία Καναβάκη – Ηρακλείου

Ευριπίδης Κουκιαδάκης – Ηρακλείου

Θεόδωρος Νίνος – Ρεθύμνου

Θωμάς Χαριτάκης – Αγίου Νικολάου

Υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ:

Γιάννης Αναστασάκης – Ηρακλείου

Αναστάσιος Βάμβουκας – Χανίων

Κώστας Βαρδαβάς – Ηρακλείου

Γιώργος Καραντινός – Ηρακλείου

Θεόδωρος Νίνος – Ρεθύμνου

Γιώργος Σισσαμάκης – Ηρακλείου

Θεόδωρος Σταθάκης – Κισσάμου

Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηρακλείου

 

Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης

Υποψήφιοι για την ΠΕΔ Κρήτης

Δήμαρχοι:

 

Μανόλης Κοκοσάλης – Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων

Χαράλαμπος Κουκιανάκης – Δήμαρχος Αποκορώνου

Γιάννης Μαλανδράκης – Δήμαρχος Πλατανιά

Γιώργος Μαρινάκης – Δήμαρχος Ρεθύμνου

Μενέλαος Μποκέας – Δήμαρχος Μαλεβιζίου

Μανόλης Φραγκάκης – Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ναυσικά Αγγελάκη – Χανίων

Μανόλης Κεμεσίδης – Χανίων

Νίκος Κοκκίνης – Αγίου Νικολάου

Γιάννης Κουράκης – Ηρακλείου

Ηλίας Λυγερός – Ηρακλείου

Μαρία Ξυλούρη – Ηρακλείου

Γιώργος Παπακωνσταντής – Μυλοποτάμου

Νίκος Πελεκανάκης – Γόρτυνας

Γιώργος Στειακάκης – Ηρακλείου

Υποψήφιοι για ΚΕΔΕ:

Νίκος Γιαλυτάκης – Ηρακλείου

Πέτρος Ινιωτάκης – Ηρακλείου

Ζαχαρίας Καλογεράκης – Μινώα Πεδιάδας

‘Αρης Παπαδογιάννης – Χανίων

Δημήτρης Τζεδάκης – Μαλεβιζίου

Μανόλης Χαιρέτης – Ηρακλείου

Μεμονωμένος Υποψήφιος για ΠΕΔ

Δημήτρης Βρύσαλης – Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης ,δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου

Η διακήρυξη της Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κρήτης

«Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, οι Δήμοι της Κρήτης καλούνται να αναλάβουν ένα μεγάλο και σύνθετο έργο, με βασικούς άξονες:

Την αναβάθμιση, διεύρυνση και αυτοματοποίηση των Υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ανόρθωση των τοπικών κοινωνιών (Η ευφυής πόλη αποτελεί ήδη εφαρμοσμένη πρακτική).

Την διεκδίκηση και υλοποίηση στρατηγικών ολιστικής ανάπτυξης που αξιοποιούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά τις προκλήσεις και τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει η αυτοδιοικητική περιφέρεια της Κρήτης.

Την διοικητική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου, ευέλικτου, συμμετοχικού και δημοκρατικού μοντέλου που θα κατοχυρώνει την λειτουργική αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία.

Τη δημιουργία πλαισίου κοινών θέσεων και προτεραιοτήτων από όλους τους Δήμους της Κρήτης και την διεύρυνση της συνεργασίας με την Περιφέρεια για όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης.

Την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, στην διαχείριση των απορριμμάτων , σύμφωνα με τις ειλημμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις

Η εξέλιξη των μεγάλων έργων και ο προγραμματισμός νέων που θα αλλάξουν τον οικονομικό χάρτη της Κρήτης, επιβάλλει την ουσιαστική συμμετοχή της Π.Ε.Δ. και θα το διεκδικήσουμε δυναμικά.

Προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων είναι η ενότητα, η συνεννόηση, η συνεργασία και ο κοινός βηματισμός του αυτοδιοικητικού χώρου.

Προϋπόθεση επίσης για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος από την πολυετή οικονομική κρίση, τη θεσμική υποβάθμιση, την οικονομική αφαίμαξη και την στελεχιακή αποψίλωση, είναι η κοινή διεκδικητική στάση για τη θεσμική θωράκιση και την επάρκεια οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Τα ΜΕΣΑ που θα χρησιμοποιήσουμε για την εφαρμογή της στρατηγικής και των πολιτικών μας είναι :

Η υιοθέτηση και πλήρης εφαρμογή της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που αποτελεί την “επανάσταση” στο χώρο της Διοίκησης. Οι τεράστιες δυνατότητες για την βελτίωση και αυτοματοποίηση των λειτουργιών των ΟΤΑ, η απλοποίηση στην εξυπηρέτηση του πολίτη, η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία, αποτελούν ενδεικτικά πεδία αναβάθμισης λειτουργιών.

Η δημιουργία δομών ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ που θα ενθαρρύνουν, θα φιλοξενήσουν και θα προωθήσουν νέες ιδέες της νεολαίας και των νέας μορφής συλλογικών επιχειρηματικών οχημάτων, αποτελούν την απάντηση για την αύξηση και βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη νέα εποχή.

Η υιοθέτηση της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και της μείωσης του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ αποτελεί δέσμευσή, μας που θα ενσωματώνεται και θα διαπερνά όλες τις λειτουργίες, τις δράσεις και τις υποδομές των Δήμων.

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την εφαρμογή βέλτιστης τεχνολογίας και δράσεων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας και διαχείρισης υδάτων, αντιμετώπισης ρύπανσης και απορριμμάτων, που όμως συνδέονται με την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλική οικονομία.

Η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πολιτικών, οδηγιών και προγραμμάτων σε συνεργασία και με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού της Ευρώπης και δη της περιοχής της Μεσογείου, αποτελούν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών που προϋποθέτουν ετοιμότητα, σχεδιασμό, γνώση και μελέτες. Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους στα Εθνικά προγράμματα που αφορούν την Τ.Α. (Φιλόδημος, ΠΔΕ κ.α.). Η ΠΕΔ θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα παρέχει συμβουλευτικές και συντονιστικές υπηρεσίες με ίσες ευκαιρίες για όλους τους Δήμους και ιδιαίτερα τους μικρούς. Πεδία, όπως οι υποδομές, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οργάνωση και η εκπαίδευση του προσωπικού, αποτελούν βασικό μέλημά μας.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συνεργασία με το Πολυτεχνείο , το Πανεπιστήμιο, τα Τ.Ε.Ι. και τα Ερευνητικά ιδρύματα, της Κρήτης.

Στις πολιτικές μας εντάσσονται :

Η ανανέωση και αναβάθμισης της κοινωνικής πολιτικής και των αναγκαίων κοινωνικών δομών, συμπεριλαμβανομένης και της αναλογικής διαχείρισης προσφυγικών ροών. Η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη αποτελούν το βασικό συστατικό της κοινωνικής μας πολιτικής.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα για την πολιτική προστασία, την ασφάλεια του πολίτη και την αντιστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης.

Ενισχύουμε τη διοικητική επάρκεια και την οικονομική αυτοδυναμία όλων των Δήμων της Κρήτης.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Προτάσσοντας την ενότητα, το διάλογο και τη συνεργασία στον αυτοδιοικητικό και κοινωνικό χώρο ολόκληρης της Κρήτης.

Αρθρώνοντας καθαρό και ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό λόγο

Διεκδικώντας μαχητική και ανυποχώρητη αναβάθμιση της θεσμικής και οικονομικής θέσης των Δήμων.

Επιδιώκοντας καλόπιστα και δυναμικά την ισότιμη συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος : Διεκδικούμε περισσότερες αρμοδιότητες και προβάλλουμε βέλτιστες πρακτικές που ενισχύουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εναρμονίζονται με το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Περισσότερη Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη αποκέντρωση με ενίσχυση του ρόλου του πολίτη.

Με το περίγραμμα βασικών θέσεων, αρχών, μέσων και πολιτικών σκιαγραφήσαμε το αποτύπωμα και την δυναμική της παράταξής μας που διεκδικεί την πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα της ΠΕΔ.

Το νέο Δ.Σ. θα επεξεργαστεί και θα διαμορφώσει αναλυτικά το πρόγραμμα δράσης με τις προτεραιότητες και τις επιμέρους πολιτικές.

Με αυτές τις σκέψεις, ως κεντρικές ιδέες αλλά και ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και βελτιώσεις, καλούμε όλους τους Δημάρχους του νησιού και τους Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη της Γ.Σ. της Π.Ε.Δ., να προχωρήσουν στην υπερψήφιση του συνδυασμού μας και στην εκλογή διοίκησης της ΠΕΔ Κρήτης που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση της Κρήτης τα επόμενα 4 χρόνια».

Διαφήμιση
Διαφήμιση