HomeΕΛΛΑΔΑΣτα κόμματα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Στα κόμματα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Οι βασικοί άξονες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση που αφορά την ψήφο των αποδήμων απέστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα σημεία που συμφωνήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία και άλλα κτίρια που θα συμφωνηθούν και η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπες. Παράλληλα, η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με όλους τους Ελληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15.

Τα πολιτικά κόμματα, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να έχουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια στο ψηφοδέλτιο. Τέλος οι απόδημοι προκειμένου να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να έχουν ΑΦΜ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση