HomeHL-9Αντιδρούν για την αναστολή τμημάτων στα ΑΕΙ της Κρήτης

Αντιδρούν για την αναστολή τμημάτων στα ΑΕΙ της Κρήτης

Τι αναφέρουν οι φορείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σωρεία… αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων ΑΕΙ που προχωρά το υπουργείο Παιδείας, με τα έξι τμήματα να αφορούν Πανεπιστήμια στην Κρήτη.

Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει πως η αναστολή αυτή γίνεται επειδή τα συγκεκριμένα τμήματα «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση».

Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνονται οι ανακοινώσεις των βουλευτών που κατακρίνουν την σημερινή κυβέρνηση γι’ αυτές τις κινήσεις.

Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τιμωρεί τον ελληνικό λαό»

Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για κατάργηση 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση μετά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, προχωρά αποφασιστικά ένα ακόμα βήμα ώστε να πράξει κάτι αντίστοιχο και στην παιδεία.

Σήμερα η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, συρρικνώνοντας κι άλλο τη δωρεάν μορφή της και ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων δίκαια και διαχρονικά αιτήματα τοπικών κοινωνιών, που σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή ηγεσία, με τις ευλογίες προφανώς του Πρωθυπουργού προχωρά χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα διάλογο, όχι απλά να αναστείλει τη λειτουργία 38 τμημάτων, αλλά ταυτόχρονα να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές σχολές και κολλέγια, δημιουργώντας συνθήκες μάθησης για λίγους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τιμωρεί τον ελληνικό λαό, στέλνοντας καθημερινά το μήνυμα της επιστροφής στην δική της κανονικότητα.»

Χ. Μαμουλάκης: Μπουλντόζες και στην Παιδεία

Άμεσα αντέδρασε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας να καταργήσει 6 τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Αξιοποιώντας την Κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και ζητάει να πληροφορηθεί τους πραγματικούς λόγους που την ώθησαν να καταργήσει 37 Πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 6 τμήματα στην Κρήτη. Πρόκειται για τα τμήματα:

Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)

Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο – λειτουργεί από το 1999)

«Για μια ακόμα φορά η Υπουργός Παιδείας μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς προειδοποίηση, η κ. Κεραμέως αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι ο μόνος στόχος είναι να γκρεμίσει ό,τι έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ελπίζω κι εύχομαι να αναθεωρήσει την απόφασή της, αναλογιζόμενη τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου

Με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας συνολικά 38 νέων τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και έξι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στην οποία προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (7/11), ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, προέβη στην παρακάτω δήλωση :

«Εν όψει των τελευταίων εξελίξεων, μετά την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των νέων τμημάτων Tριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Λασίθίου, θεωρώ απολύτως επιβεβλημένη την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία και των θεσμικών φορέων της περιοχής για την διαμόρφωση «οδικού χάρτη ενεργειών», που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του μεγάλου στόχου – που δεν είναι άλλος – από την  άρτια λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και των άλλων σχολών του νομού».

Η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση