HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚύπρος: Ξεκινάει η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Κύπρος: Ξεκινάει η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

9,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 18 χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο της έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε σήμερα με τις αδειοδοτημένες εταιρείες, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής.

Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη» για περίοδο 25 χρόνων, η πρώτη του είδους που παραχωρείται σε αδειούχους της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek και το οποίο ενέκρινε, ο Υπουργός Ενέργειας.

Βάσει του Σχεδίου, θα γίνεται μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Λακκοτρύπης τις χαρακτήρισε την υπογραφή των συμφωνιών ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που επιτρέπει στη Δημοκρατία για πρώτη φορά να μετατραπεί σε παραγωγό φυσικού αερίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση