HomeΚΡΗΤΗΣτηρίζουν το μαθητικό Συλλαλητήριο

Στηρίζουν το μαθητικό Συλλαλητήριο

Τι αναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαμαρτυρία με φόντο τα προβλήματα στην εκπαίδευση πραγματοποίησαν χθες μαθητές στο Ηράκλειο με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου να χαιρετίζει το χθεσινό μαζικό αγωνιστικό μαθητικό Συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρονται τα εξής:

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου χαιρετίζει το χθεσινό μαζικό αγωνιστικό μαθητικό Συλλαλητήριο που μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισε. Ο αγώνας των μαθητών, που αποφασίζουν να διεκδικήσουν με αγώνες τα δικαιώματά τους για ολόπλευρη μόρφωση, για τη ζωή που αξίζει σε κάθε άνθρωπο είναι πέρα για πέρα δίκαιος και μας αφορά τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όλο το λαό.

Στην κινητοποίηση αυτή παραβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης ενώ συμμετείχε και στην παρέμβαση που έκαναν οι πρόεδροι των 15μελών των μαθητών των σχολείων στην αναπληρώτρια διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. 

Σε αυτήν την παρέμβαση αναδείχτηκαν από τους μαθητές και τους γονείς τα οξυμένα προβλήματα που βιώνει σήμερα κάθε λαϊκή οικογένεια, η δύσκολη πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή με τη χρόνια καθηλωμένη υποχρηματοδότηση που έχει οδηγήσει στην έλλειψη σύγχρονων υποδομών, η τραγική απουσία αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, στην απουσία μόνιμων διορισμών και την ύπαρξη χιλιάδων κενών κάθε χρόνο, στις τεράστιες ελλείψεις στην ειδική αγωγή που αφήνει την πλειοψηφία των παιδιών που έχουν ανάγκη από ειδική εκπαίδευση εκτός δομών, ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και το εθνικό απολυτήριο με συνυπολογισμό και των τριών τάξεων του λυκείου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη φροντιστηριοποίηση του λυκείου.

Παράλληλα στηλιτεύτηκε η κατεύθυνση που δόθηκε από πολλούς διευθυντές σχολείων να κάνουν μέρα Δευτέρα σχολικές εκδρομές (που υπό κανονικές συνθήκες δεν γίνεται ποτέ) ή η πάγια τακτική να απειλούν τους μαθητές με κόψιμο ημερήσιων ή και πολυήμερων εκδρομών σε περίπτωση κατάληψης. Όλα αυτά αποτελούν μέτρα περιορισμού και μαθητικής καταστολής και σκοπό έχουν να αποκοπούν οι μαθητές από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ακόμα και κόντρα σε συλλογικές αποφάσεις μαθητών για συμμετοχή τους σε αυτές. Αυτή η τακτική αποτελεί ευθεία παρέμβαση στις εκφρασμένες διαθέσεις και τη θέληση των μαθητών που μπαίνουν μπροστά για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Επίσης αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, στην παρέμβαση που έγινε, η προσπάθεια της αναπληρώτριας διευθύντριας να δημιουργήσει με τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να βγει λάδι η κυβερνητική πολιτική, όπως επίσης και η άποψη του Προέδρου της ΕΛΜΕ ότι οι καταλήψεις δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ αποτέλεσμα, άποψη που αντικειμενικά σπέρνει απογοήτευση και μοιρολατρία στους μαθητές και βοηθάει την κυβέρνηση να μην κινείται φύλλο ενώ αυτή προχωράει ακάθεκτη στη νέα επίθεση που ετοιμάζει στην εκπαίδευση.

Εμείς οι γονείς έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά όργανά τους επιλέγουν.

Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας:

• Για ολόπλευρη μόρφωση που θα αναπτύσει την κριτική τους σκέψη και όλα τους τα ταλέντα στον αθλητισμό, την τέχνη, τις ξένες γλώσσες.

• Για σύγχρονα βιβλία με επιστημονικό περιεχόμενο που θα αναδεικνύουν την αλήθεια.

• Για σύγχρονα σχολικά κτίρια με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και με πλήρη αντισεισμικό έλεγχο.

• Για αναβαθμισμένη Προσχολική αγωγή που θα εντάσει όλα τα νήπια σε ένα πλήρες και σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με την τρυφερή αυτή ηλικία, σε κατάλληλες κτιριακές δομές και με πλήρη εξοπλισμό.

• Για σύγχρονες δομές ειδικής αγωγής με επάρκεια προσωπικού, κατάλληλα κτίρια και σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους».

Σε ανακοίνωση προχώρησε και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου  αναφέροντας χαρακτηριστικά για τις κινητοποιήσεις των μαθητών:

«Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου χαιρετίζει τους εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου που με Γονείς και Εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και με μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της πόλης κατέληξαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι είμαστε παρόντες στον αγώνα, ότι δεν παραιτούμαστε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα σχολείο δημιουργικό που ο σκοπός του θα είναι να μορφώνει ολόπλευρα τους νέους και όχι για ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο για λίγους και εκλεκτούς. Αποδείξαμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα βρίσκουν πάντα απέναντί τους Γονείς, Μαθητές και Εκπαιδευτικούς που παλεύουν ενάντια στις αντιλαικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. παίρνοντας “μαθήματα” από το ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει τα χιλιάδες κενά στα σχολεία και συνεχίζει να προσφέρει 4 δις το χρόνο για πολεμικούς σκοπούς ενώ με τα ίδια χρήματα θα κατασκευάζονταν πάνω από 1500 σχολεία σε όλη τη χώρα!

Επίσης μας προβληματίζει έντονα και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η επιχείρηση επιβολής φόβου, η προσπάθεια ορισμένων διευθυντών να καλούν την αστυνομία να “διαχειριστεί” τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως συνέβη σε σχολείο της πόλης μας, καθώς και να στέλνουν τους μαθητές σε εκδρομές για να τους αποκόψουν από τις κινητοποιήσεις. Γιατί το σχολείο είναι χώρος διαπαιδαγώγησης και θεματοφύλακας αξιών.

Απαράδεκτη θεωρούμε και τη στάση του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου που ενώ θα έπρεπε να είναι δίπλα και μαζί με τους μαθητές μας, αντιμετώπισε τα δίκαια αιτήματά τους, σε συνάντηση που ακολούθησε στο γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας με μαθητές, γονείς και με εκπρόσωπο της παράταξής μας, σαν στέλεχος της Κυβέρνησης της Ν.Δ. προσπαθώντας να τους πείσει ότι «με τις κινητοποιήσεις δεν πετυχαίνουν τίποτα.» Αλήθεια, η παράταξη που εκπροσωπεί και που τόσα χρόνια συνεργάζονταν με το ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τη χώρα, τι κατάφεραν; Τώρα είναι υποστηρικτής της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. ή της πολιτικής που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Της πολιτικής που σημαίνει πολλές χαμένες διδακτικές ώρες, μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και τάξεις υποδοχής που δεν λειτουργούν, μαθήματα προσανατολισμού και πανελλαδικά εξεταζόμενα που δεν διδάσκονται, προσφυγόπουλα χωρίς εκπαίδευση, ενισχυτική διδασκαλία ανύπαρκτη και πολλά άλλα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τώρα η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει το έργο της προηγούμενης με το σχολείο της αγοράς σε κτήρια ακατάλληλα τα περισσότερα για διδασκαλία.

Αυτά είναι τα προβλήματα που υποκινούν τους μαθητές και τους γονείς να κινητοποιούνται. Προβλήματα, που έχουν υπεύθυνους, που έχουν την αιτία τους στην ίδια την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων και το σύστημα που έχει μετατρέψει το δικαίωμα στη μόρφωση σε “ευκαιρία”, που ορθώνει συνεχώς νέα ταξικά τείχη στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών«.

Διαφήμιση
Διαφήμιση