HomeΚΟΣΜΟΣΗ αλήθεια πίσω από τη μεγαλειώδη έκθεση του Τουταγχαμών

Η αλήθεια πίσω από τη μεγαλειώδη έκθεση του Τουταγχαμών

Οι λόγοι για τους οποίους η Αίγυπτος κάνει «παγκόσμια τουρνέ» με τους θησαυρούς του νεαρού Φαραώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το Λος Άντζελες και το Παρίσι, όπου έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς καταγράφηκε ως η έκθεση με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστορία της Γαλλίας, ο Τουταγχαμών βρίσκεται από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και έως τις 3 Μαΐου 2020, στη Saatchi Gallery του Λονδίνου.

Η έκθεση «Τουταγχαμών, ο Θησαυρός του Φαραώ», με περισσότερα από 150 αντικείμενα -κοσμήματα, χαρακτικά, γλυπτά, μία επίχρυση κλίνη, σαρκοφάγους, προσωπικά αντικείμενα που συνόδευσαν στη ζωή και τον θάνατο τον νεαρό Φαραώ- όλα από τον τάφο του (πενήντα εκ των οποίων ταξιδεύουν «για πρώτη και τελευταία φορά» εκτός Αιγύπτου), κάνει στάση στη βρετανική πρωτεύουσα, τρίτο σταθμό της παγκόσμιας περιοδείας του.

5dbd6919210000d642ad4a41

Και όπως δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Καλέντ ελ-Ανάνι, -με πρωτοφανή για πολιτικό ειλικρίνεια- τα κίνητρα πίσω από τη διοργάνωση της έκθεσης ήταν εξίσου οικονομικά και πολιτιστικά.

Όπως είπε, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια, σκοπός της περιοδείας ήταν εξαρχής «η προώθηση της Αιγύπτου. Να παρακινήσουμε τους τουρίστες να έρθουν στην Αίγυπτο».

5dbd6921200000903a507827

Με άλλα λόγια, ο πιο διάσημος των Φαραώ, εκλήθη να δώσει από τον άλλο κόσμο, «το φιλί της ζωής» στην πατρίδα του, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφει ανησυχητική πτώση στους αριθμούς των επισκεπτών, ειδικά από το 2010 -δηλαδή, από την Αραβική Άνοιξη- και μετά, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων: Υπενθυμίζεται ότι, το χτύπημα στο ρωσικό αεροπλάνο με τους 224 επιβαίνοντες στη Χερσόνησο του Σινά το 2015, οδήγησε σε αναστολή πτήσεων από τη Βρετανία προς το αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέιχ, ενώ η ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού ΥΠΕΞ ανεστάλη μόλις πριν από έναν μήνα.

5dbd692c200000a33a507828

«Στέλνουμε ένα μικρό δείγμα των θησαυρών μας, ελπίζοντας ότι, θα λειτουργήσει ως teaser στους τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου και ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα τους κάνουμε να επιστρέψουν», σημείωσε ο Καλέντ ελ-Ανάνι.

Ενώ, ο Ζάχι Χαουάς, ο πιο διάσημος αρχαιολόγος της Αιγύπτου, ήταν ακόμη πιο σαφής: «Επί έξι μήνες, η Αίγυπτος θα βρίσκεται καθημερινά στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες κι αυτό θα φέρει στη χώρα χρήμα». Προσθέτοντας ότι, η έκθεση του Τουταγχαμών στη Γαλλία απέφερε στην Αίγυπτο 10 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για την αποπεράτωση του νέου Μουσείου του Καΐρου στη Γκίζα, το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, θα εγκαινιαστεί τελικά το 2020.

Οι παραπάνω δηλώσεις εξηγούν εν πολλοίς τις τιμές των εισιτηρίων της έκθεσης στο Λονδίνο: Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει περί τα 140 ευρώ για να απολαύσει τους θησαυρούς του Τουταγχαμών. Η αγορά προγράμματος, η χρήση VR, ακόμη και η ακουστική ξενάγηση είναι έξτρα.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση δεν συμπεριλαμβάνονται η διάσημη χρυσή μάσκα και οι τρεις χρυσές σαρκοφάγοι του Φαραώ, καθώς σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία απαγορεύεται η έξοδος τους από τη χώρα, τα 150 αντικείμενα κόβουν την ανάσα. Και ακριβώς λόγω της μοναδικότητας τους, ίσως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, η Αίγυπτος δεν θα μπει μελλοντικά στον πειρασμό να οργανώσει ακόμη ένα ταξίδι του αγαπημένου Φαραώ της.

huffingtonpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση