HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε κλοιό οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Σε κλοιό οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με υπερεξουσίες άμεσης πρόσβασης στο TAXIS και στον ΕΦΚΑ οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις για άρση της δικαστικής προστασίας όσων θεωρείται ότι δεν τη δικαιούνται.

Στον άμεσο εντοπισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών» που έχουν… τρυπώσει στον νόμο Κατσέλη στοχεύει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενεργοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τράπεζες αποκτούν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο ΤΑΧIS και στον ΕΦΚΑ για το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη -ανέρχονται σε 100.000-, ώστε να διαπιστώσουν αν ο δανειολήπτης βρίσκεται υπό την προστασία των προστατευτικών διατάξεων του νόμου 3869/2010, μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο για εάν πράγματι δικαιούται προστασίας.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η νέα πλατφόρμα «αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Σημειώνεται ότι με βάση το προηγούμενο καθεστώς η άρση του απορρήτου έδινε μεν στις τράπεζες το δικαίωμα να αναζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη, ωστόσο δεν ήταν αποτελεσματικό καθώς η άντληση των σχετικών πληροφοριών γίνονταν χειροκίνητα.

Από χθες οι τράπεζες θα μπορούν να εισάγουν στην ειδική πλατφόρμα το ΑΦΜ και να έχουν απευθείας πρόσβαση στο προφίλ του δανειολήπτη στο ΤΑΧΙS (E1,E3, E9) και στον ΕΦΚΑ, ώστε να διαπιστώσουν αν πληρούνται ή όχι τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αν ο δανειολήπτης δεν τα πληροί, η τράπεζα θα προσκομίζει αποδείξεις στο δικαστήριο και θα υποβάλλει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή προστασίας, ώστε να εκκινήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, αν και οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα είναι πολλοί εκείνοι που θα σπεύσουν αυτοβούλως στον… δρόμο της αποπληρωμής των δανείων τους.

Σημειώνεται ότι ήδη οι τράπεζες καλούν με επιστολές τους δανειολήπτες που οι υποθέσεις τους εκκρεμούν στον νόμο Κατσέλη, να μεταπηδήσουν στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας (4605/2019) και αν δεν πληρούν τα κριτήρια, να ρυθμίσουν την οφειλή τους εξωδικαστικά απευθείας με την τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Εθνική μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο 360 δανειολήπτες με συνολικές οφειλές 26 εκατ. ευρώ εγκατέλειψαν τον νόμο Κατσέλη και προχώρησαν σε ρύθμιση α λα καρτ. Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι δανειολήπτες της Εθνικής που αποχώρησαν από την προστασία του νόμου ήταν μόλις 15 με συνολικές οφειλές 1 εκατ. ευρώ.

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση