HomeΕΛΛΑΔΑΚυπριακό: Τριμερής και έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ συμπίπτουν χρονικώς στις 25 Νοεμβρίου

Κυπριακό: Τριμερής και έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ συμπίπτουν χρονικώς στις 25 Νοεμβρίου

Η τριμερής συνάντηση θα γίνει στη διάρκεια δείπνου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου έχει οριστεί η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό. Αυτό σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται στον προγραμματισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Νοέμβριο, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βρετανική προεδρία.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα πρέπει να υποβληθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πηγή της Γραμματείας, και οι δύο ηγέτες έχουν επιδώσει τα σχετικά σημειώματα που τους ζητήθηκαν και θα συμπεριληφθούν σ’ αυτή.

Στην παράγραφο 15 του διατακτικού του ψηφίσματος 2483 (του περασμένου Ιουλίου), το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα “να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σημείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση” και ενθάρρυνε “τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης και ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να συμπεριλάβει τα περιεχόμενα αυτών των ενημερώσεων στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών”.

Ερωτηθείσα χθες η Βρετανίδα προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κάρεν Πίρς, αν είναι σύμπτωση το ότι η ενημέρωση του Συμβουλίου για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, θα γίνει την ίδια μέρα με την συνάντηση των δύο ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες, απάντησε καταφατικά.

Η τριμερής συνάντηση θα γίνει στη διάρκεια δείπνου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση