HomeΚΡΗΤΗΠλήθος κόσμου στην πρεμιέρα της ταινίας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα της ταινίας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην προβολή της ταινίας «Ορεινές Συμφωνίες» .

Παρόντες στην προβολή πρόκειται ήταν μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης της ταινίας, Βαγγέλης Ευθυμίου και η Υπεύθυνη Οργάνωσης Παραγωγής της ταινίας  Μυρτώ Βουνάτσου.

Το σενάριο της ταινίας με διάρκεια 80 λεπτά έχει ως εξής:

Λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ρωτήθηκε ποια από αυτά που κατάφερε να κάνει στα εβδομήντα χρόνια ενεργής παρουσίας του στον δημόσιο βίο, θεωρούσε ο ίδιος, με την απόσταση του χρόνου πλέον, πιο σημαντικά.

Οι απαντήσεις του εμπνέουν την ταινία «Ορεινές Συμφωνίες» που παρουσιάζει το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης.

Μια ταινία για τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό, που με τις απόψεις, τις επιλογές και κυρίως τη στάση του αγαπήθηκε αλλά και αμφισβητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο σύγχρονο πολιτικό στη χώρα μας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της, επεσήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ήταν ενας πολιτικός ο οποίος ήταν και δημοφιλής και αγαπήθηκε και μισήθηκε.

Είχε τη μεγάλη ικανοποίηση νομίζω, στο τέλος της ζωής του, να είναι ένας πολιτικός ευρύτερης αποδοχής. Αν το έλεγε κανείς αυτό νωρίτερα, ενδεχομένως να μην το πίστευε.

Η χαρά του η μεγάλη ήταν να περπατά στα Χανιά και να νιώθει ότι οι άνθρωποι που τον ψήφισαν, τον αγαπούσαν βεβαίως ήταν φίλοι του, αλλά και αυτοί που ποτέ δεν τον ψήφισαν, ερχόντουσαν και του έλεγαν “Πρόεδρε κράτα γερά”.

Και αυτό και μόνο έπαιζε έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Νομίζω ότι θα δείτε πράγματα στην ταινία που ούτε εσείς τα ξέρετε.

Εμείς τα ξέραμε, γιατί εμάς είναι πατέρας μας και τον είχαμε ζήσει. Αλλά πολλά από αυτά που θα δείτε στην ταινία νομίζω ότι θα είναι νέα και για σας».

Η  Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είπε ότι «… όλοι μπορούν να έχουν την άποψή τους και τελική η ιστορία και μόνο η ιστορία θα τον κρίνει.

Ο άνθρωπος όμως, που ήταν ο πατέρας μου, ήταν πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος και μόνο όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά -κι απόψε είναι πάρα πολλοί εδώ μαζί μας- μπορούν να ξέρουν πόσο ιδιαίτερος άνθρωπος ήταν.

Και νομίζω ότι η ταινία θα ρίξει αυτό το φως στον άνθρωπο Μητσοτάκη και με αυτόν τον τρόπο θα τον “μοιραστούμε” με πολύ περισσότερους».Η κα Κατερίνα Μητσοτάκη επεσήμανε -κι εκείνη- ότι «είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι. Είναι μία ταινία που αφορά και τα Χανιά.

Βεβαίως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι κάτι μεγαλύτερο από την Κρήτη, ως πολιτικός και ως προσωπικότητα, αλλά επειδή η μεγάλη του αγάπη ήταν τα Χανιά και νομίζω και μεγάλο κομμάτι της αγάπης του για το περιβάλλον ξεκίνησε από την αγάπη του στο κρητικό βουνό, νομίζω ότι ήταν το σωστό μέρος για εμάς να έρθουμε να δούμε την ταινία σήμερα, που είναι η πρώτη μέρα που προβάλλεται στις αίθουσες.

Για εμάς είναι ένα κομμάτι του πατέρα μας».Ο σεναριογράφος – σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου σημείωσε πως «το ενδιαφέρον σε αυτό το ντοκιμαντέρ πιστεύω ότι είναι ο χαρακτήρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η σχέση του με τα περιβαλλοντικά θέματα.

Τα είδε από νωρίς. Από τη δεκαετία του ’50 βρήκαμε θέματα τα οποία τον απασχολούσαν και ταυτόχρονα νομίζω ότι μας άφησε και μια σοβαρή κληρονομιά μέσα από κάποια έργα και αυτά τα ανακάλυψα μέσα από την έρευνα.

Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ειλικρινές ενδιαφέρον, άσχετο από τη μόδα της εποχής που έχει προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες».

Τα έσοδα της ταινίας θα διατεθούν για την προστασία και αναγέννηση της Αμπελιτσιάς, ενδημικού δένδρου των Λευκών Ορέων.

Παραγωγή: Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Κουλίνος
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
Βασίλης Βαρβαρέσος

Διαφήμιση
Διαφήμιση