HomeHL-CultureΞεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο για τον Κρητικό Πόλεμο

Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο για τον Κρητικό Πόλεμο

Στη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Κρητικός Πόλεμος, 1645 – 1669: Άγνωστες Πτυχές» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και αφορμή τη συμπλήρωση 350 χρόνων, από την Άλωση του Χάνδακα (1669), από τους Οθωμανούς.

Την έναρξη του Συνεδρίου, που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαιας, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η επέτειος των 350 χρόνων από την άλωση του Χάνδακα, αποτελεί μια ουσιαστική συγκυρία, για να αποτιμηθεί εκ νέου, η κρίσιμη εκείνη ιστορική περίοδος, που καθόρισε την πορεία του τόπου μας στους επόμενους αιώνες.

Τα διεθνές επιστημονικό Συνέδριο, υπό τον τίτλο: “Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: άγνωστες πτυχές”, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και την Βικελαία Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κρήτης, προσφέρει την δυνατότητα σε καταξιωμένους επιστήμονες, που έχουν μελετήσει ενδελεχώς την εποχή της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής κατοχής του νησιού μας, να επανερμηνεύσουν τα γεγονότα και να φωτίσουν όψεις αδιερεύνητες ως σήμερα.

Οι συνταρακτικές αλλαγές που επέφερε η οθωμανική κυριαρχία, στον καθημερινό βίο, στον πολιτισμό, στην οικονομία, και στην παιδεία των Κρητών, δεν είναι επαρκώς γνωστές, παρά μόνο στους ειδήμονες. Οι ομιλητές που συμμετέχουν στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει, ασφαλώς θα παρουσιάσουν ιδιαίτερες πτυχές εκείνων των μεταιχμιακών χρόνων, χρήσιμες και στο μέλλον, για την βαθύτερη γνώση της Ιστορίας του τόπου μας.

Ευχαριστώ όλους όσους συνεισέφεραν στην διοργάνωση του Συνεδρίου και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του».
Στην έναρξη του Συνεδρίου παρευρέθησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγέλακης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» Ευαγγελία Σχοιναράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλα Αρχοντάκη, Νίκος Γιαλυτάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρωνας Μιχαηλίδης κ.α.

Το Συνέδριο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», είναι αφιερωμένο στη μνήμη των καθηγητών Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη, Στυλιανού Αλεξίου και Ελισάβετ Ζαχαριάδου, καθώς και όσων υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη Β.Δ.Β., του Εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη και του προϊσταμένου του τμήματος Αρχείων, Αντρέα Σαββάκη.

Στο φουαγιέ της αίθουσας λειτουργεί επίσης και έκθεση με θέμα: «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: Τεκμήρια ιστορίας».
Το Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση