HomeHL-WorldΞεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία

Τα σλόγκαν Τζέρεμι Κόρμπον και Μπόρις Τζόνσον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία με τα κόμματα να παίρνουν θέσεις προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους με φόντο το Brexit.

Τόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν, όσο όμως και ο Μπόρις Τζονσον, αλλά και οι Φιλελεύθεροι στη Βρετανία έδωσαν το πρώτο στίγμα της προεκλογικής τους εκστρατείας εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται για μια σύντομη, αλλά έντονη αντιπαράθεση, την ώρα που στο δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 8 μονάδων στο κόμμα των Συντηρητικών.

Με σλόγκαν «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» οι Εργατικοί

Την ευκαιρία που δίνουν οι εκλογές για να υπάρξει μία πραγματική αλλαγή στη χώρα παρουσίασε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στον θεατρικό χώρο Battersea του Λονδίνου, συνοδευόμενος από τα στελέχη της σκιώδους κυβέρνησής του.

Χρησιμοποιώντας ένα παλιό και ένα νέο σλόγκαν – «Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» και «Είναι η ώρα για πραγματική αλλαγή» – για την προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε στην ομιλία του ότι «αυτές οι εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία μίας ολόκληρης γενιάς για τη μεταμόρφωση της χώρας και για να διασφαλιστεί ότι καμία κοινότητα δεν θα μείνει ποτέ πίσω».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τους πολίτες να διώξουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών και τον Μπόρις Τζόνσον από την εξουσία για να δώσουν την ευκαιρία στην ανασυγκρότηση της Βρετανίας και υποστήριξε ότι, όταν κερδίζουν οι Εργατικοί, βγαίνουν τελικά όλοι κερδισμένοι.

Τους κάλεσε επίσης «να πουν όχι» στις περικοπές των Συντηρητικών την τελευταία δεκαετία, και υποσχέθηκε ότι το κόμμα των Εργατικών θα βάλει τέλος στη λιτότητα και στο ενιαίο επίδομα. Είπε ακόμη ότι οι Συντηρητικοί αποτελούν την «κατεστημένη ελίτ» και χρησιμοποίησε το νέο του σλόγκαν, απευθυνόμενος στους πολίτες «Με ποιανού το μέρος είστε;»

Αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι η σημερινή μέρα είναι η μέρα που ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, αλλά απέτυχε, και ότι για την αποτυχία αυτή ευθύνεται μόνο ο ίδιος. Επιβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί θα κάνουν δημοψήφισμα για να δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε «μία λογική συμφωνία» και στην παραμονή.

Οι Συντηρητικοί θα φέρουν σε πέρας το Brexit, λέει ο Τζόνσον

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πραγματοποιεί προεκλογικές επισκέψεις σήμερα σε ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο και ένα αστυνομικό τμήμα. Ενόψει των επισκέψεων αυτών εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία καθιστά υπεύθυνο τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για την αδυναμία του κοινοβουλίου να εγκρίνει την συμφωνία του για την αποχώρηση από την ΕΕ, η οποία κανονικά θα συνέβαινε σήμερα, εάν δεν δινόταν μία ακόμη παράταση στο Brexit.

«Σήμερα θα ήταν η μέρα που θα γινόταν το Brexit και τελικά θα φεύγαμε από την ΕΕ. Αλλά παρά την σημαντική νέα συμφωνία που πέτυχα με την ΕΕ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε να επιτρέψει να συμβεί αυτό, επιμένοντας σε περισσότερο δισταγμό, περισσότερη καθυστέρηση και περισσότερη αβεβαιότητα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που σχηματίσουν κυβέρνηση οι Εργατικοί, το 2020 θα βρει τη Βρετανία αντιμέτωπη με δύο δημοψηφίσματα, ένα για την παραμονή στην ΕΕ και ένα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Ο Τζόνσον επισημαίνει ότι ο ίδιος θέλει η επόμενη χρονιά να είναι σημαντική για τη Βρετανία, αλλά η εναλλακτική για τους πολίτες θα είναι να περάσουν την επόμενη χρονιά με «δύο ακόμη τοξικά και κουραστικά δημοψηφίσματα για την συμμετοχή στην ΕΕ και την ανεξαρτησία της Σκοτίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναποφασιστικότητας του Τζέρεμι Κόρμπιν».

«Τώρα είναι η στιγμή να σπάσουμε το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε ως χώρα. Οι Συντηρητικοί θα κάνουν εκστρατεία για ένα κοινοβούλιο που θα φέρει σε πέρας το Brexit και τις προτεραιότητες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του NHS, της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης του εγκλήματος» καταλήγει.

«Σταματήστε το Brexit. Χτίστε καλύτερο μέλλον» το σλόγκαν των Φιλελεύθερων

Την πρώτη τους προεκλογική δράση ξεκίνησαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι παρουσίασαν το βασικό σλόγκαν που θα χρησιμοποιήσουν για τις εκλογές του Δεκεμβρίου: «Σταματήστε το Brexit. Χτίστε ένα καλύτερο Μέλλον». Τα συνθήματα του κόμματος παρουσιάστηκαν πάνω σε ψηφιακά πόστερ σε οθόνες τοποθετημένες σε ένα βαν που ήταν σταθμευμένο έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε ένα από αυτά απεικονίζεται το «παρελθόν» με τις φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν και δίπλα το «μέλλον» με τη φωτογραφία της επικεφαλής του κόμματος Τζο Σουίνσον και το σλόγκαν: «Χτίστε ένα λαμπρότερο Μέλλον». Το βαν κινήθηκε σε δρόμους γύρω από την πλατεία του κοινοβουλίου και σε περιοχές του Λονδίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 πολίτες έκαναν αίτηση εγγραφής για να ψηφίσουν μέσα σε ένα 48ωρο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση