HomeHL-9Η πρόταση Κουράκη μείωσε περαιτέρω τα δημοτικά τέλη

Η πρόταση Κουράκη μείωσε περαιτέρω τα δημοτικά τέλη

Μειώνονται τα οικιακά τέλη αλλά και τα τέλη για τις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΗ και εντός του λιμένα Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης “Ηράκλειο 375” για τα δημοτικά τέλη, με την οποία συμπαρατάχθηκαν οι “Ενεργοί Πολίτες” και ο Π. Ινιωτάκης.

Η πρόταση που υπερψηφίστηκε είχε διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις, αλλά παρεμφερή προσέγγιση με την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, η οποία με τη σειρά της στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης υιοθέτησε την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δημοτικών τελών της ΒΙΠΕ στο 0,48 το τ.μ.

Η πρόταση της δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, στηρίχθηκε στις ψήφους της συμπολίτευσης των συνεργαζόμενων παρατάξεων, ενώ λευκό ψήφισαν οι Ε.Κουκιαδάκης και Ε. Σχοιναράκη, η οποία ζητούσε μέχρι τέλους αναβολή της συζήτησης.

Με καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν συντάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση που παρουσίασε δική της πρόταση, με την οποία ζήτησε μεταξύ άλλων τον μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους δημότες έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 €).

Η πρόταση των Ενεργών Πολιτών δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή όπως τονίσθηκε, δεν κατατέθηκε στην Οικονομική Υπηρεσία που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να έχει γνωματεύσει για να μπορεί η εισήγηση να ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος κ.Β.Λαμπρινός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που έγινε στο Σώμα και ενδιαφέρουσες τις τοποθετήσεις που έγιναν, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος μπόρεσε να μοιράσει ένα εκατομμύριο στους δημότες με τη μείωση των δημοτικών τελών και αυτό είναι μια ανταπόδοση μιας λελογισμένης πολιτικής διαχείρισης τόσο του Γ. Καραντινού όσο της Μ. Καναβάκη και της Οικονομικής Υπηρεσίας που εργάστηκε με ζηλευτή συνέπεια.

Έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση των Ενεργών Πολιτών σε ό,τι αφορά την εισδοχή στο σύστημα της οικονομικής υπηρεσίας των επιφανειών των αυθαιρέτων, τα οποία θα μπορούν να καταμετρηθούν από ομάδα μηχανικών σε συνεργασία με το ΤΕΕ ΤΑΚ.

Παράλληλα, όμως, όπως τονίζει η «Π», υιοθέτησε την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης σε σχέση με τις μειώσεις στη βιομηχανική περιοχή ώστε να πέσουν χαμηλότερα από το 0,58 τμ., που αρχικά είχε προτείνει η δημοτική Αρχή, στο 0,48 το τ.μ.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβακη αναφερόμενη στην εισήγησή της εξήγησε ότι διαμορφώθηκε με αυτοσυγκράτηση «γιατί δεν ξέρουμε τέτοια μέρα του χρόνου σε τι κατάσταση θα είμαστε».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Κουράκης τόνισε ότι η συζήτηση για τα τέλη είναι καθαρά πολιτική και θα πρέπει να έχει στόχο την ανταποδοτικότητα και την αναπτυξιακή διαχείριση.

Ο κ. Αγαπάκης υπογράμμισε ότι η πρόταση της παράταξης είναι ρεαλιστική και έχει εφαρμόσιμη βάση, ενισχύει το αίσθημα του δικαίου και έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Η. Λυγερός, τόνισε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τα ποσοστά υλοποίησής του. Η

πρόταση του κ. Λυγερού προέβλεπε τα τέλη στις κατοικίες να μειωθούν στο    0,6  €/m2  ώστε να υπάρξει μείωση  14%. Αντίστοιχα στα  ΑΕΙ/ΙΤΕ  ιδρύματα, νοσηλευτικές μονάδες κλπ 1,00 €/m2, στις επιχειρήσεις      2,59 €/  m2  ή

2,19 €/ m2, στις βιοτεχνίες , ΒΙΟΠΑ   κλπ  1,5 €/ m2  που σηματοδοτεί μείωση 18%.   Τέλος στον   ΟΛΗ  – ΒΙΠΕ      0,6 €/  m2, και στα   ειδικά καταστήματα 3,5 €/ m2.

«Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 94% των φορολογικών βαρών στο επίπεδο του κρατικού προϋπολογισμού τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος πρότεινε μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους δημότες έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 €) και για τους ανέργους της πόλης μας. Μείωση των συντελεστών κατά 50% για τις οικίες λαϊκών οικογενειών με εισόδημα μέχρι 20.000 €, προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε παιδί.

Αναθεώρηση επί το ευνοϊκότερο των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για απαλλαγή από δημοτικά τέλη των άπορων, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων και πολύτεκνων. Τριπλασιασμό του συντελεστή για Α.Ε., τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο. Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες του κέντρου που επηρεάζονται από τα έργα ανάπλασης και για όσο καιρό επηρεάζονται».

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» σχολίασε ο κ. Ε. Κουκιαδάκης, αναφερόμενος στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής για τα τέλη τονίζοντας ότι θα ψηφίσει “λευκό”, αφού, όπως είπε, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που έχουν αιτήματα και δεν τους κατέγραψε κανείς.

Από την πλευρά του ο κ. Π.Ινιωτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική επένδυση στον τεχνολογικό εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας ώστε για να έχουμε άμεση ανταπόδοση στον πολίτη. Χρειάζεται να μοιράσουμε το πλεόνασμα ακριβοδίκαια με διαφορετική οπτική για όσους ζουν στην πόλη και διαφορετικά για όσους ζουν στην ύπαιθρο.

Υπάρχει ένα πλεόνασμα που προσπαθούμε να μοιράσουμε τόνισε η Ε. Σχοιναράκη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει άλλη οικονομική διαχείριση για τους κατοίκους της πόλης σε σχέση με όσους ζουν στην ύπαιθρο. Το ίδιο ισχύει και για τους επιχειρηματίες που δοκιμάζονται από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρότεινε συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων και να έρθει το θέμα ολοκληρωμένα, λαμβάνοντας υπόψη τους επιχειρηματίες, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, δεν ψηφίζει.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μ. Κουμαντάκης ζήτησε περαιτέρω μειώσεις στα δημοτικά τέλη σε όλες τις επιχειρήσεις στο 1,5 για το τμ, όχι μόνο όπου εξελίσσονται έργα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, εντός και εκτός, και ειδικά στη Φοινικιά και τις Μαλάδες που είναι μια βιοτεχνική ζώνη χαμηλής όχλησης με μηδενικές υποδομές.

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Λεκάκης σημείωσε ότι για τους επιχειρηματίες της Φοινικιάς δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και είναι πολύ υψηλό το 2,59 τμ. μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Βενζινοπωλών Ηρακλείου Γιάννης Μαυράκης ζήτησε να μειωθούν στον κλάδο τα τέλη, επειδή έχει υποστεί μια αδικία, αφού βρίσκεται σε υψηλό συντελεστή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση