HomeΚΡΗΤΗΠρογραμματισμός για την επίλυση ζητημάτων σχολικής στέγης

Προγραμματισμός για την επίλυση ζητημάτων σχολικής στέγης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων σχολικής στέγης, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου, αναζητά η δημοτική αρχή εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου το δυνατόν συντομότερο να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή και σύγχρονα σχολικά κτίρια για τους μαθητές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η κατασκευή των τριών σχολικών συγκροτημάτων σε Ατσιπόπουλο (Γυμνάσιο-Λύκειο), Σφακάκι (Γυμνάσιο-Λύκειο) και Γεράνι (Δημοτικό Σχολείο), τα οποία εξασφάλισαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνολικού ύψους 7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα των συμβάσεών τους, τον Ιούνιο του 2015. Τα τρία αυτά σχολεία αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική ανακούφιση δεδομένων των υπεράριθμων τμημάτων και των ελλείψεων χώρων, που τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργήσει σοβαρότητα προβλήματα, μιας και στην πόλη δεν είχε χτιστεί σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα τελευταία 20 χρόνια.

Πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή είναι τώρα η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, που έχει αγοραστεί βόρεια του οικισμού. Οι φάκελοι με τις μελέτες είναι έτοιμοι και αναμένεται να ανοίξει ο σχετικός άξονας του ΕΣΠΑ για να κατατεθούν, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει το Φθινόπωρο. Παράλληλα, στο ΕΣΠΑ στρέφει τις ελπίδες του ο Δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες στο χώρο του 1ου Γυμνασίου στον Τίμιο Σταυρό, όπου σχεδιάζεται να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου. Οι μηχανικοί του Δήμου θα ετοιμάσουν τώρα τις μελέτες, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την προσθήκη αιθουσών, την κατασκευή αμφιθεάτρου και στούντιο ηχογράφησης. Το έργο αυτό υπολογίζεται περίπου στα 2 εκ. ευρώ. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι θα μπορέσει τάχιστα να ολοκληρώσει τις μελέτες για να προλάβει τις προθεσμίες και να μπορέσει να διεκδικήσει σχετική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά το 1ο Γυμνάσιο, αυτό έχει σχεδιαστεί να μεταφερθεί σε οικόπεδο που αγόρασε ο Δήμος από τη ΧΕΝ και ο ΟΣΚ να αναλάβει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του, ενώ προς το παρόν απομακρύνεται το ενδεχόμενο κατασκευής σχολείου στο οικόπεδο Φραγάκη, καθώς απαιτούνται περίπου 10-12 εκ. ευρώ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα «ανοίξει» δεν επαρκεί. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, τον περασμένο Δεκέμβρη είχε εγγράφως απαντήσει στην πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Δήμο Ρεθύμνου για τη στέγαση των δύο σχολικών μονάδων, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά του 1ου Γυμνασίου (δυναμικότητας 360 μαθητών) σε νέο διπλανό κτίριο στο οικόπεδο της ΧΕΝ και την παράλληλη μετακίνηση του Μουσικού Σχολείου (δυναμικότητας 200 μαθητών) στο υπάρχον κτίριο του Τιμίου Σταυρού, το οποίο θα αναπλαστεί για να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των μουσικών τμημάτων.

Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργαλής, ανέφερε: «Το οικόπεδο Φραγάκη έχει αγοραστεί από τον δήμο και έχει δεσμευτεί για την ανέγερση σχολείου. Ωστόσο αν προτείνουμε εκεί να κάνουμε τις μελέτες για το μουσικό, το κόστος θα είναι τεράστιο και δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Για αυτό και καταλήξαμε στην άλλη λύση, που είναι άμεσα υλοποιήσιμη, αυτή της στέγασης του Μουσικού Σχολείου στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου και το νέο 1ο Γυμνάσιο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που έχει αγοράσει ο δήμος από την ΧΕΝ».

Εν τω μεταξύ στον προγραμματισμό του Δήμου Ρεθύμνου είναι η εξεύρεση οικοπεδικού χώρου τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων για την ανέγερση του νέου 16ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή του Μασταμπά. Πρόκειται για ένα σχολείο, το οποίο τα τελευταία 20 περίπου χρόνια λειτουργεί σε λυόμενο κτίριο. Τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Ρεθύμνου θα έχει συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
rethnea.gr, Ελπίδα Αριστείδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση