HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Η Γερμανία θα κρίνει το μέλλον των επιδοτήσεων»

«Η Γερμανία θα κρίνει το μέλλον των επιδοτήσεων»

Το ποσό περικοπής κρίνουν οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με όσα απάντησε στον Βαγγέλη Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης στη βουλή, το ποσό περικοπής κρίνουν οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί.

Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης: «στην πραγματικότητα η πρόταση για τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει τα εξής: «η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων θα συνεχιστεί, όλα τα κράτη-μέλη με άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μένει να προσδιορισθεί εδώ το ποσοστό- θα καλύψουν το ποσοστό -μένει να προσδιοριστεί το ποσοστό, αντικείμενα διαπραγμάτευσης είναι αυτά- του χάσματος μεταξύ του τρέχοντος μέσου επιπέδου άμεσων ενισχύσεων και το ποσοστό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βήματα αρχής γενομένης από το 2022.
Η δική μας θέση, διατυπωμένη πάλι σε νομικό κείμενο είναι: «Δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων». Άρα, σταματάει η εξωτερική σύγκλιση. Αυτήν υπερασπιζόμαστε και αυτήν προσπαθούμε να προωθήσουμε σε συμμαχία και σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν την ίδια αντίληψη με εμάς. Όλα τα τρέχοντα επίπεδα άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο θα προσαρμοστούν σύμφωνα με το συνολικό -πάλι ποσοστό- ανώτατο όριο.

Και η πρόταση -ας το πω έτσι- που προέρχεται από τις άλλες χώρες διατυπώνεται ως εξής: «Η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί αμέσως πλήρως το 2020 και μένει να μπει το έτος». Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που αντιπαλεύουν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου, προκειμένου να δούμε ποια θα επικρατήσει. Είναι γνωστό ότι έχουν διαμορφωθεί κείμενα και συμμαχίες Είναι γνωστό ότι προσπαθούμε να διευρύνουμε τις συμμαχίες».

Οι συσχετισμοί 

Μετέπειτα ο υπουργός αναφέρθηκε στους συσχετισμούς και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται σε επίπεδο ΕΕ και οι οποίες θα κρίνουν την τύχη και των Ελλήνων αγροτών. Συγκεκριμένα είπε ότι «αν βάλει κανένας τα λεγόμενα blocking rights, δηλαδή τους συσχετισμούς που μπορούν να μπλοκάρουν και να δεσμεύσουν μια απόφαση, κρίσιμη και καθοριστική, έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, θα είναι η θέση της Γερμανίας. Η θέση της Γερμανίας είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η υπόθεση. Επομένως -να το πω διαφορετικά- προχωράμε, εργαζόμαστε σε αυτήν την υπόθεση, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αυτονοήτως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά σας διαβεβαιώ και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Τώρα, αυτό το οποίο θα ήθελα να πω, προς υμάς, παρότι δεν εκφράσατε αυτή την άποψη σήμερα, είναι ότι δεν είναι πεδίο γόνιμο αντιπαραθέσεων αυτό. Πρώτα απ’ όλα γιατί έχουμε κοινή θέση. Άρα αφού έχουμε κοινή θέση δεν είναι ανάγκη να διαφωνούμε επί της κοινής μας θέσης ντε και καλά.

Δεύτερον γιατί και σε επίπεδο διαπραγματευτικής τακτικής, εν πολλοίς πάλι έχουμε κοινή θέση. Γιατί; Διότι σε τελευταία ανάλυση οι διαπραγματευτικές δυνατότητες διαμορφώνονται εξ αντικειμένου, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή τη διαδικασία, δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα εδώ.

Άρα, επειδή είδα μια ανακοίνωση στην οποία με εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αφωνία επί του ζητήματος, γιατί λέει δεν έθεσα το ζήτημα αυτό στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν ξέρω αν το κάνετε εσείς, κύριε Αποστόλου, όταν πηγαίνατε στα Συμβούλιο Υπουργών να θέτετε ζητήματα τα οποία είναι εκτός ημερησίας διατάξεως, δηλαδή εκεί που δεν συζητούνται καθόλου να πάτε εσείς να τα βάζετε από μόνος σας. Και μάλιστα, να σχολιάσω, αυτό μου είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσεις του υποψηφίου ακόμα Πολωνού Επιτρόπου, οι οποίες δεν ξέρω αν σε τελευταία ανάλυση θα ισχύσουν όταν πρόκειται να αναλάβει την Επιτροπή γιατί και η Επιτροπή έχει τη δική της δυναμική.  Άλλο να είσαι ένας Πολωνός που λες αυτά που θέλει η Πολωνία και άλλο να είσαι ο Πολωνός Επίτροπος όταν μπαίνεις στην Επιτροπή και πρέπει να εκφράσεις το όλο.
Και μου ζητάτε τώρα να ξεκινήσω μια αντιπαράθεση επί απόντος Επιτρόπου, του Πολωνού Επιτρόπου, παρόντος του εν ενεργεία Επιτρόπου, του κυρίου Hogan, επί ζητήματος, το οποίο δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και μου λέτε είναι σε αφωνία ο Βορίδης για το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης.

Ελπίζω, λοιπόν, να κάνουμε γόνιμες προτάσεις. Άκουσα την τοποθέτησή σας, πάντα ακούω τις τοποθετήσεις σας με ενδιαφέρον, είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις, κανείς δεν λέει ότι τα ξέρει όλα, αλλά η αντιπαράθεση να γίνεται επί του πεδίου πραγματικής και αντικειμενικής διαφωνίας κι όχι να κατασκευάζεται γιατί ντε και καλά τώρα πρέπει να διαφωνήσουμε και μάλιστα -το ξαναλέω- επί ζητήματος στο οποίο αντικειμενικά δεν διαφωνούμε».

«Την ανησυχία που έχουμε ως χώρος, πραγματικά πρέπει να την αναδεικνύουμε και εσείς ιδιαίτερα σε κάθε ευκαιρία. Αυτό ήταν το νόημα του δελτίου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα συμβούλιο χωρίς ουσιαστικά από δω και πέρα να βάζουμε το θέμα, ιδιαίτερα της εξωτερικής σύγκλισης. Αυτό ήταν το νόημα. Μην το παίρνετε ότι έτσι βρισκόμαστε σε μία αντιπαράθεση. Οπωσδήποτε οι διαφορές μας είναι τεράστιες και επειδή έχουμε κάνει προσπάθειες μεγάλες για το συγκεκριμένο θέμα, θέλουμε να τις αναγνωρίσετε και αυτό κάνατε», δήλωσε από την πλευρά του καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

agrotypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση