HomeΚΡΗΤΗΗ μη εφαρμογή της συμφωνίας της ΟΤΟΕ από την τράπεζα Πειραιώς στη Βουλή

Η μη εφαρμογή της συμφωνίας της ΟΤΟΕ από την τράπεζα Πειραιώς στη Βουλή

Από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Μεταξύ αυτών οι Μαμουλάκης, Βαρδάκης, Ηγουμενίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, 37 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι Βουλευτές ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ζητούν ενημέρωση για τις ενέργειές τους προκειμένου η τράπεζα Πειραιώς, να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΟΤΟΕ για το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων υπαλλήλων της.

Όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ της 25/7/19, είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού σε τρίτη εταιρεία (INTRUM) όταν αυτή λήξει.

Μια σύμβαση που υπεγράφη στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας Πειραιώς από τα κόκκινα δάνεια και προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας διαχείρισης, στην οποία μεταβιβάζεται το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας μαζί με το προσωπικό που μέχρι σήμερα εργαζόταν στη μονάδα ανάκτησης δανείων (Recovery Banking Unit -RBU, που λειτουργούσε εντός της τράπεζας).

Κατόπιν αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από μεριάς των εργαζομένων, υπήρξε έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ, στην οποία ρητά προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι της εν λόγω μονάδας έχουν την ευχέρεια εθελοντικά να επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα. Έπειτα από συνεχείς πιέσεις εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας, τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία έχουν αποδεχθεί 700 υπάλληλοι σε σύνολο 1.300 που εργάζονταν στην RBU. Παράλληλα, περίπου 250 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, με το καθεστώς δανεισμού για διάστημα από 3 έως και 12 μήνες.

Οι υπόλοιποι περίπου 350 υπάλληλοι, που δεν αποδέχθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία είναι σε άδεια μετ’ αποδοχών, έως ότου αποφασιστεί ο τρόπος απορρόφησής τους από την τράπεζα σε άλλες θέσεις και ενδεχόμενο τόπο, καθώς σε πολλούς προτείνεται να δεχτούν την μετακίνησή τους στην περιφέρεια μακριά από την οικογένειά τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την μελλοντική ζωή τους.

Για αυτό και καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο για το εάν έχουν εκτιμήσει σωστά τις διαστάσεις του προβλήματος και τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν, έτσι ώστε να τηρηθεί η συμφωνία τράπεζας Πειραιώς – ΟΤΟΕ και να προστατευτούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση