HomeHL-HealthΤεχνητή νοημοσύνη: Παράλυτα άτομα θα μπορούν να επικοινωνούν

Τεχνητή νοημοσύνη: Παράλυτα άτομα θα μπορούν να επικοινωνούν

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης άνθρωποι με "νεκρό" εγκέφαλο θα μπορούν να επικοινωνήσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αξιοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας οι ερευνητές διπλασίασαν την ταχύτητα με την οποία παράλυτα άτομα μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

Άτομα των οποίων ο εγκέφαλός τους είναι «κλειδωμένος» εξαιτίας κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή κάποιας νευρολογικής ασθένειας δυσκολεύονται να εκφράσουν ακόμα και μια πολύ απλή πρόταση.

Ειδικότερα, επιστήμονες έχουν «φυτέψει» ηλεκτρόδια σε ασθενείς σε μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κίνηση. Έτσι έχουν καταφέρει οι ασθενείς να μπορούν να «γράφουν» με τη σκέψη τους. Για παράδειγμα, μπορούν να επικοινωνήσουν διαλέγοντας τα γράμματα που επιθυμούν. Αυτό βέβαια παραμένει περίπου 3 φορές πιο αργό από τους συνηθισμένους ρυθμούς γραφής.

Σε νέα πειράματα ένας παράλυτος εθελοντής από το λαιμό και κάτω φανταζόταν να κινεί το χέρι του για να γράψει κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα μοντέλο υπολογιστή γνωστό ως «neural network» για να ερμηνεύει εντολές.

Η λειτουργία έχει ως εξής: το δίκτυο εντοπίζει την επινοημένη τροχία της φανταστικής άκρης του στυλό και δημιουργεί το γράμμα.

Τελικά ο υπολογιστής μπορεί να διαβάσει τις φανταστικές εντολές του εθελοντή με ακρίβεια 95% και με ταχύτητα περίπου 66 χαρακτήρων το λεπτό, όπως αναφέρει η ομάδα στην ετήσια συνάντηση της Εταιρίας Νευρωεπιστημών.

Οι ερευνητές αναμένουν πως η ταχύτητα θα αυξηθεί καθώς βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την τεχνολογία.

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση