HomeΕΛΛΑΔΑHandelsblatt: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρώνει κόκκινα χαλιά στους επενδυτές

Handelsblatt: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρώνει κόκκινα χαλιά στους επενδυτές

Δημοσίευμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κατεπείγουσα ανάγκη της προσέλκυσης για τη χώρα μας ξένων επενδυτών, που απέφευγαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα λόγω της κρίσης χρέους και της απειλής του Grexit, υπογραμμίζει η Handelsblatt επιχειρώντας μια αποτίμηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επί του οποίου ψηφίζει σήμερα η Βουλή.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα των παρελθόντων ετών προκάλεσε τεράστια ζημιά στην πορεία της οικονομίας της χώρας μας, που έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ της από το 2008 μέχρι το 2016 με την ύφεση να τρομάζει τους επενδυτές από το εξωτερικό και πολλές ελληνικές εταιρείες, πρωτίστως τις τράπεζες, να πασχίζουν για την επιβίωσή τους. Όμως «τώρα ο νέος, συντηρητικός-φιλελεύθερος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στρώσει κόκκινο χαλί στους επενδυτές με μια δέσμη μέτρων από μειώσεις φόρων και αποδόμηση της γραφειοκρατίας μέχρι την επιτάχυνση της νομολογίας», γράφει.

Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων

Χαρακτηριστική της ζημιάς που προκάλεσε η κρίση στην Ελλάδα ήταν η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (από 77.400 οικοδομικές άδειες το 2007 εκδόθηκαν μόλις περίπου 14.000 πέρυσι), που συνοδεύτηκε και από μείωση κατά μέσο όρο 42% των τιμών των ακινήτων από το 2008 μέχρι το 2017. Στο μεταξύ όμως η αγορά ακινήτων αναβιώνει, διαπιστώνει η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι πέρυσι οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 7,7% -υψηλότερη άνοδος εδώ και 12 χρόνια -. Ενώ και η οικονομία αναρρώνει με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί κατά 2% και 2,8% του χρόνου, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να αυξηθούν και οι επενδύσεις, που πέρυσι αντιστοιχούσαν – με 13% του ΑΕΠ – περίπου στο ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσδοκά αύξηση 3,9% των ιδιωτικών επενδύσεων για το επόμενο έτος.

H Handelsblatt υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέλαβε τον Ιούνιο καθήκοντα μ’ ένα πρόγραμμα φιλικό για την οικονομία. Μια από τις προτεραιότητές του είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν η μείωση του εταιρικού φόρου από το 29% στο 24% που ισχύει για το τρέχον έτος και αργότερα θα μειωθεί στο 20%, ενώ ο Μητσοτάκης μείωσε και τον φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, επί του οποίου θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή, ένα πακέτο 144 σελίδων που περιλαμβάνει πολυάριθμα μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων».

Άνοιγμα των αγορών

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει και το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, οι περιορισμοί στις οποίες εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και ωθούν προς τα πάνω της τιμές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επίσης αλλαγές στο εργατικό και απεργιακό δίκαιο και το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις είναι η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την προκήρυξη απεργιών. Νέες, πιο ευέλικτες ρυθμίσεις στο δίκαιο συλλογικών συμβάσεων αποσκοπούν στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Πέραν τούτου οι μισθοί θα συνδέονται στενότερα με την παραγωγικότητα».

Ανοικτές οι πόρτες του Μαξίμου για τους διευθύνοντες συμβούλους ξένων κολοσσών

Οι πόρτες του Μαξίμου είναι πάντα ανοικτές για σημαντικούς επενδυτές, σημειώνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας , θυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον Τιμ Χέτγκες, επικεφαλής της Deutsche Telekom, που μελετά μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, αλλά και τον επικεφαλής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE, Ρολφ Μαρτιν Σμιτς.

«Ο Μητσοτάκης, που σπούδασε στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ και εργάστηκε στη συνέχεια ως τραπεζίτης στην Chase και ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη McKinsey προτού ασχοληθεί με την πολιτική, προσπαθεί προσωπικά να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα του. Αξιοποίησε μάλιστα ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου για πολυάριθμες επαφές με ηγετικές φυσιογνωμίες στο χώρο της οικονομίας, τραπεζίτες και θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει το άρθρο. Και σημειώνει ότι η ΤτΕ έχει ήδη αποτιμήσει θετικά σε ανάλυσή της το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, υπολογίζοντας ότι μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαετία να συμβάλει σε πρόσθετη ανάπτυξη 5% της οικονομίας και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 3,6%, ενώ με την σχεδιαζόμενη απομείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των αγορών θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας διεθνώς.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση