HomeΣΠΟΡΔέσμη ενεργειών του Υφυπουργού Αθλητισμού για τα πρόσφατα περιστατικά βίας

Δέσμη ενεργειών του Υφυπουργού Αθλητισμού για τα πρόσφατα περιστατικά βίας

Αυστηροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ θέλει ο Αυγενάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναντήθηκε με Σιμιτζόγλου ο υφυπουργός Αθλητισμού – Προθεσμία ενός μήνα στις ομάδες να γίνουν νόμιμες οι Λέσχες Φιλάθλων τους – Χέρι και στην ΑΕΚ για

Διάθεση να κινηθεί δυναμικά κατά των κρουσμάτων βίας, που καταγράφονται μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, δείχνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να έχει την Τετάρτη  συνάντηση με τον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου.

Ο τελευταίος ενημέρωσε τον πολιτικό προϊστάμενο των σπορ πως έχει ήδη σχηματιστεί αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας για τα επεισόδια στο ματς των Κ19 Ολυμπιακού και Μπάγερν, ενώ θα κληθούν άμεσα στην Εισαγγελία οι άνθρωποι της ΑΕΚ για την απρεπή συμπεριφορά των παικτών της στο πάρτι για τα γενέθλια του Βράνιες.

Παράλληλα, σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία και κατά του γνωστού οπαδού του Ολυμπιακού, Τάκη Τσουκαλά, για υποκίνηση βίας μέσω της διαδικτυακής του εκπομπής.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά να αυστηροποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, που αφορούν τις ποινές για επεισόδια εντός γηπέδου και για δυσμενείς/εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων και αθλητών.

Παράλληλα, έστειλε επιστολή στην Ομοσπονδία, ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι ΠΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία πως έχουν προθεσμία ενός μηνός, προκειμένου οι Λέσχες Φιλάθλων τους να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία και να πράξουν τα δέοντα για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους.

Αναλυτικά, η ενημέρωση της ΓΓΑ: «Εξ αφορμής των τελευταίων περιστατικών βίας και ενισχυτικά ως προς τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου “Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις”, για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται η εισαγωγή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε στις εξής συντονισμένες πρωτοβουλίες:

* Απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την ΕΠΟ, ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι ΠΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία ότι υπάρχει προθεσμία ενός μηνός από σήμερα, προκειμένου οι όποιες Λέσχες Φιλάθλων τους δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ότι στο Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, που τηρεί η ΓΓΑ, βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας έχουν οι εξής δέκα (10):

– Πανελλαδική Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού

– Σύνδεσμος Οπαδών και Φιλάθλων ΑΕΚ – Γνήσια Θύρα 21 1975 (Original 21 – 1982)

– Λέσχη Φίλων ΠΑΕ Α.Ο. SKODA XANTHI – XANTHI FANS

– Λέσχη Φιλάθλων ΠΑΟ Λεωφόρου – Ερυθρού- Νέου Ψυχικού – Ελληνορώσων

– Λέσχη Φιλάθλων του ΑΟ Καβάλας – Γαλάζιοι Αργοναύτες – Λέσχη Φίλων Αιγάλεω – Θύρα 12

– Πανελλήνια Λέσχη Φίλων ΟΦΗ – Κρήτες 4 2003 Θεόδωρος Παπαδόπουλος

– Λέσχη Φίλων Αθλητικού Συλλόγου Άρη Θεσσαλονίκης

– Λέσχη Φίλων Νίκης Βόλου – Blue Club Π. Ντοκούζης 1985 – Θύρα 3

– Λέσχη Φίλων Πανιωνίου

* Προτείνει, με την συνδρομή της FIFA, να γίνει χρήση του άρθρου 35, παράγραφος ζ του Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ώστε να τροποποιηθεί άμεσα ο Πειθαρχικός της Κώδικας, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ηπιότερες ποινές, για τις οποίες το Υφυπουργείο Αθλητισμού είχε εκφράσει τότε τις έντονες αντιρρήσεις του. Επιβάλλεται να γίνουν αυστηρότερες, λοιπόν, οι ποινές:

Α) Σε περιπτώσεις επεισοδίων εντός γηπέδου.

Β) Για δυσμενείς/εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων και αθλητών.

Επιπλέον, η εκάστοτε έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ να γίνεται αποδεκτή ως ένα ακόμα αποδεικτικό έγγραφο από τις Πειθαρχικές Επιτροπές, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Αίτημα που επίσης δεν είχε γίνει δεκτό από την ΕΠΟ προ μηνών στις τότε σχετικές συζητήσεις για τις τροποποιήσεις του Πειθαρχικού Κώδικα.

* Συναντήθηκε σήμερα με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για τα τελευταία συμβάντα. Ο κ. Σιμιτζόγλου ανέφερε:

α) Σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας για τα επεισόδια χτες το απόγευμα στον αγώνα Ολυμπιακός – Μπάγερν για το Youth League της UEFA.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε την ανάγκη της χωρίς χρονοτριβή διαβίβασης της δικογραφίας στον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα (Πειραιά).

β) Πρόκειται να κληθούν άμεσα στην Εισαγγελία οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ ΑΕΚ σχετικά με το υβριστικό σύνθημα σε εκδήλωση των ποδοσφαιριστών τους.

γ) σχετικά με τη διαδικτυακή εκπομπή “Άντε Γεια” της 21ης Οκτωβρίου 2019, έχει επίσης σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία εναντίον του παρουσιαστή της για υποκίνηση βίας, βάσει του άρθρου 41ΣΤ 2725/1999.

* Συναντήθηκε νωρίτερα και με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας, Αχιλλέα Τσιχτή, για τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών και πληροφορήθηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΑΒ είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Από πλευράς ΔΕΑΒ ενημερώθηκε ότι εστάλη σήμερα επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Σ’ αυτήν επισημαίνεται το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της καταστρατήγησης των απαγορεύσεων οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων και παρουσίας τους στις εξέδρες, προτείνοντας να τηρούνται με συνέπεια οι υπουργικές αποφάσεις.

* Ορίστηκε η σύνθεση της “Steering Committee”, της Επιτροπής για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας και τους προσυνεννοημένους αγώνες, η οποία θα ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της τις προσεχείς ημέρες. Συμμετέχουν οι εξής:

– Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Αθλητισμού)

– Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA)

– Mark Timmer (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας αγώνων UEFA)

– Nicolas Raudenski (αξιωματούχος ακεραιότητας UEFA).

– Χαράλαμπος Τσιανάκας (νομικός σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης),

– Ιωάννης Αναστασάκος (σύμβουλος Υπουργού Προστασίας Πολίτη),

– Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας)

– Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας),

– Αχιλλέας Τσιχτής (πρόεδρος ΔΕΑΒ),

– Αλέξης Δέδες (εκτελεστικός γραμματέας ΕΠΟ),

– Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος SL 1)

– Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος SL 2)».

Διαφήμιση
Διαφήμιση