HomeHL-GreeceΠοιος θα επιλεγεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ποιος θα επιλεγεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι κινήσεις των κομμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τις προθέσεις του όσον αφορά τον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση είναι ειλημμένη και ο υποψήφιος που θα προταθεί θα είναι ο νυν Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση σήμερα το πρωί της πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα 90,4  και τον Βαγγέλη Γιακουμή είπε: «Θεωρούμε ότι ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος. Στο πρόσωπο του  κ. Παυλόπουλου η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απόλυτη πλειοψηφική στήριξη σε έναν πολύ καλό Πρόεδρο Δημοκρατίας, στον οποίο θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία και να αγγίξουμε έτσι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το μέγιστο της πλειοψηφικής συναίνεσης». Την πρόθεσή του να ξαναπροτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο είχε ανακοινώσει και ο Αλέξης Τσίπρας από την πρόσφατη ΔΕΘ, θέλοντας έτσι να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά να βοηθήσει στο ζήτημα.

Οι σκέψεις Μητσοτάκη

Το τι σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι λίγο ένα μυστήριο. Εχουν γραφτεί πολλά και έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα για υποψήφιους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά (όπως η Μαρία Δαμανάκη ή ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος), που όμως ανήκουν μάλλον στο επίπεδο της σεναριολογίας παρά είναι πραγματικές πληροφορίες. Εχει ακουστεί επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει γυναίκα, ει δυνατόν εκτός πολιτικής, με διεθνή προβολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το κλίμα εσωτερικά στην κυβέρνηση, διοχετεύει αριστερά-δεξιά ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει κουβέντα για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, ούτε καν αν θα επιλέξει άλλο πρόσωπο εκτός του Προκόπη Παυλόπουλου. Ακόμα και η εκτίμηση ότι θα επιλέξει άλλο πρόσωπο βασίζεται περισσότερο στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρνηθεί να ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο στην προηγούμενη ψηφοφορία του 2015, παρά σε πληροφορίες. Οπως σημειώνουν άνθρωποι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έχει ανοίξει κουβέντα σε κανέναν μας…».

Μητσοτάκης: Τις αποφάσεις θα τις πάρω στο βουνό

Η τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν στη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του την τελευταία στιγμή, μόνος σε κάποιο βουνό…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρω ότι η άποψή σας είναι να αποσυνδέεται η εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές.

Φώφη Γεννηματά: Ναι, έχουμε κάνει αυτή την πρόταση από το 2016. Αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, να εκλέγεται μονοκομματικός πρόεδρος με 151 ψήφους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας, αλλά και προσώπου.

Φώφη Γεννηματά: Σκέφτεσαι κάτι; Εχεις κάποιον στο μυαλό σου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οχι, τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις.

Φώφη Γεννηματά: Ούτε εκεί ταιριάζουμε. Εγώ τις παίρνω στη θάλασσα!

Τι λέει η Φώφη Γεννηματά

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά λέει στους συνομιλητές της ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει έναν Πρόεδρο που να έχει ορισμένα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Κατ’ αρχάς να ενώνει και να μη διχάζει, και με αυτήν τη λογική δεν θέλει η κυρία Γεννηματά έναν Πρόεδρο που θα εκλεγεί μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης. Το θεωρεί λάθος, έστω κι αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η Φώφη Γεννηματά θεωρεί σωστό και συνεπές με αυτό που έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, ο υποψήφιος που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Δεν έχει μιλήσει όμως για πρόσωπο με τον πρωθυπουργό, γιατί θα θεωρούνταν σαν να γίνεται παζάρι.

Η πρόταση Σκανδαλίδη που άναψε φωτιές

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πολλές φορές τα ονόματα που ακούγονται έχουν και εσωκομματικές επιδιώξεις. Πρι από μερικές ημέρες φωτιές άναψε στο ΚΙΝΑΛ η ιδέα που έριξε ο Κώστας Σκανδαλίδης να είναι η Φώφη Γεννηματά υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εκ των πραγμάτων. Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να πω, ούτε η πρόεδρος του Κινήματος έχει μιλήσει με κανέναν γι’ αυτό, ούτε θέλω να μιλώ εκ μέρους της για προσωπικά θέματα. Αλλά αν θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι, προφανώς», είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή. Η δήλωση προκάλεσε αναστάτωση, αφού ερμηνεύθηκε από ορισμένους σαν προσπάθεια εξόδου της Φώφης Γεννηματά από τη θέση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, διά της μεθόδου της προαγωγής.

«Η Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα είναι άνευ ουσίας», είχε δηλώσει στο iefimerida.gr πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, που είχε συνομιλήσει με τη Φώφη Γεννηματά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση